Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Rendőrségi sorozat

Nyereményjátékon soha nem nyerünk!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Nyerjen Föld körüli utat! Töltse ki a kérdőívet, és öné lehet egymillió forint! A visszaküldők között kisorsolunk egy luxusautót! Ugye, Ön is találkozik hasonló internetes nyereményjáték-felhívásokkal? De ugye, soha nem dől be nekik...?

– Nyereményjátékon nem nyerünk! – ezzel a mondattal kezdte beszélgetésünket Babelláné Lukács Katalin őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Egyre több olyan esetünk van Sopronban is, amikor internetes csalás áldozatai lesznek az emberek. Napjainkban például gyakori, hogy messengeren kapunk üzenetben egy linket, ami felhívás valamilyen játékra, befektetésre.

A szakember tapasztalatai szerint sokan azért nyitják meg ezeket az üzeneteket, mert ismerőstől kapják. Legyen mindig gyanús, ha nincs megszólítás, nincs semmilyen személyes tartalom, csak egy link! Ilyenkor a kattintás előtt előbb inkább kérdezzünk: miről is van szó! Tényleg te küldted az üzenetet?

– Ha rákattintottunk a linkre, az már problémákat okoz – folytatta Babelláné Lukács Katalin. – Ezek általában adathalász vírusok, amelyek így letöltődnek a telefonunkra, számítógépünkre. Mivel ezek az eszközök a különböző felhasználói fiókokon keresztül össze vannak kötve, „elég” ha csak az egyikre rákerül a vírus, ott lesz a többi eszközön is. Fontos, hogy ilyenkor változtassuk meg az összes jelszavunkat, az e-mail-fiókoktól kezdve a közösségi oldalakon át a banki kódokig.

Sokan sajnos nemcsak rákattintanak a linkekre, hanem ott meg is adják adataikat. Lényeges, hogy soha ne adjunk hozzáférést a gépünkhöz idegennek, a bankkártyánk adatait, a felhasználói jelszavainkat tartsuk titokban, mert ezekkel azonnal visszaélnek!

Kapcsolódó cikkek