Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyári veszélyek
Természetes vizeinkben figyeljünk a viharjelzésekre! Fotó: illusztráció

Nyári veszélyek

| Cziráki Viktória | Panoráma

A nyaralás – bár nem is gondolnánk – számtalan veszély forrása lehet. Ezek java részét elkerülhetjük, ha tudatosan teszünk annak érdekében, hogy ne váljunk áldozattá.

– Nyáron többet vagyunk távol, de ilyenkor is érdemes résen lennünk – vallja Babelláné Lu­­kács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Az elutazás idejére kérjünk meg valakit, hogy ürítse ki néha a pos­­taládánkat! A nyaralás alatt a teraszajtó­nál a redőnyt érdemes teljesen lehúzva tartani, de az ablakoknál hagyhatunk egy kis rést. Az ablakokat azonban zárjuk be, azokat mindenképpen, amelyek olyan magasságban vannak, hogy be lehet mászni rajtuk! 

Nem is olyan régen egy soproni hölgynek a schwechati reptérről szinte azonnal a rendőrségre kellett mennie, mert ha­­­­za­­­érve látta, betörtek az otthonába. Az egyhetes nyaralását számtalan nyilvános fotóval dokumentálta, így közvetve maga adta a „fü­­lest” a betörőknek. Sokat tehetünk otthonunk biztonságáért, ha a facebookon csak a hazatérés után posztolunk nyaralós fotókat, hiszen ezekkel nyilvánvalóvá tesszük, hogy üresen hagytuk a lakást.

A nagyvárosokban könnyebben válhat bárki bűncselekmény, főleg lopás áldozatává. Városnézésre ne vigyünk sok készpénzt, azt is inkább több helyre, kisebb összegekben tegyük el! Használjuk a szállodai széfet, iratainkat, pénzünk java részét tároljuk abban, ha kimegyünk, csak a bankkártyánkat és esetleg egy személyazonosító okmányt vagy annak másolatát vigyük magunkkal. Természetesen a PIN-­­kódot ne tegyük a kártya mellé! Szépek az olyan nagyvárosok, mint Párizs vagy London, de azt tudni kell, hogy Európában ezekben a vá­­rosokban a legnagyobb a terror­fenyegetettség. Ha tehetjük, messzire kerüljük el a tömegrendezvényeket.

A strandon is érdemes néhány dolgot szem előtt tartani magunk és értékeink védelméért. Bár elsőre jó ötletnek tűnhet a tárcánkat a pléd alá rejteni az illetéktelen szemek elől, de a pénzt és a drága mobilt innen bárki kilophatja. Használjuk inkább az öltözőszekrényt e célra, sőt ha van, az értékmegőrzőt! Ittasan, felhevült testtel ne ugorjunk vízbe, és csak az menjen úszni, aki tud! Tartsuk észben, hogy a viharjelzés nem dísznek szolgál! Sajnos idén már hárman fulladtak a Balatonba azért, mert nem mentek időben a partra. Hiába érezzük biztonságban magunkat, egy hirtelen jött viharos hullámzás könnyen elsodorhatja a jó úszókat is.

Kapcsolódó cikkek