Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Nyaralás: vigyázzunk otthonunk értékeire!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Elérkezett a nyár, sokan indulnak pihenni ezekben a hetekben. Elővigyázatossággal megóvhatjuk ezalatt otthonunk értékeit is.

Vagyonunk biztonsága szempontjából a nyárnak speciális veszélyei vannak, de kellő odafigyeléssel elkerülhetjük a bajt – mondta Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Ha 1–2 napot meghaladó utazásra készülünk, kérjük meg a szomszédot, hogy ürítse ki a postaládánkat, ne legyen feltűnő, hogy nem tartózkodunk otthon! Sokan kérdezik, hogy a redőnyt leengedjék-e, hiszen ez árulkodhat arról, hogy nincs otthon senki. Én azt szoktam tanácsolni, hogy a biztonsági redőnyt nyugodtan engedjék le, ezt ugyanis nem lehet kívülről felhúzni. Ahhoz, hogy bejusson valaki, a redőnyt le kellene szerelni, ez pedig nem két perc – tehát nő a lebukás kockázata.


Babelláné Lukács Katalin azt tanácsolja, ne posztoljuk a közösségi oldalakra a nyaralásunkat – legalábbis ne élőben. – Nem győzöm felhívni a figyelmet, hogy sok esetben nem csak az ismerőseink látják a posztjainkat. Ha azt megosztják, már gyakorlatilag követhetetlenné válik, ki láthatja. Ne adjunk tippet a betörőknek! Szállodában használjuk a széfet, egy városnézésre értéket, ékszert nem ajánlott magunkkal vinni. Általános érvényű igazság, hogy minél zsúfoltabb helyre megyünk, annál kevesebb értéket célszerű vinni. A készpénzt tegyük több helyre, és semmiképpen sem az igazolványokkal kerüljön egy helyre! Talán már mondani sem kell, hogy hátsó zsebekbe, hátizsák oldalsó–külső zsebeibe tenni a pénzt nem jó megoldás.

Kapcsolódó cikkek