Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népszerű a Tűztorony
Szerelmesek a Tűztoronyban – tavaly sikeres volt a Valentin-napi rendezvény, amelynek idén is lesz folytatása Fotó: Sopronmédia-archívum

A terveknek megfelelően halad a Múzeumnegyed kialakítása

Népszerű a Tűztorony

| Huszár Judit | Panoráma

Stabil növekedés – évek óta folyamatosan emelkedik a Soproni Múzeum látogatóinak száma. Míg 2017-ben 82 ezer, addig tavaly közel 88 ezer embert fogadtak. Az idei év sok változást hoz, elsősorban a fejlesztésekről fog szólni.

Békésen úszkáló bárányfelhők között emelkedik a magasba Sopron jelképe – ha a televízióban látunk egy régiónkról szóló turisztikai reklámfilmet, akkor szinte biztosan megpillantjuk a Tűztornyot. Nem véletlenül, az emblematikus épület népszerűsége az utóbbi években (is) töretlen. – A Soproni Múzeum kiállítóhelyein évről évre stabil növekedést tapasztalunk – kezdte dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója. – A tavalyi növekedésért elsősorban a Tűztorony a „felelős”, közel 20 százalékkal többen mentek fel a toronyba 2018-ban, mint egy évvel korábban. Ennek több oka is lehet, egyrészt a Soproni Múzeumhoz került Az év kiállítása cím, így nagyobb figyelmet, országos sajtóvisszhangot is kaptunk, másrészt úgy érzékeljük, hogy a belföldi turizmusban is van egyfajta növekedés.

Ennél kimutathatóbb az összefüggés a Tűztorony látogatószám-emelkedése és a között a marketingkampány között, melyet az utóbbi időszakban gondosan felépítettek, elsősorban a közösségi oldalakon keresztül célozták meg a leendő látogatókat. – A tudatos kampány része az is, hogy több rendezvényt tartunk a Tűztoronyban – folytatta Ilyés Éva, a múzeum működtetési vezetője. – Osváthné Krammerhofer Szilvia tavaly Valentin-napkor a szerelmeseket fogadta a toronyban, ahol egy kedves szertartáson jelképesen össze is adta őket. Ennek a rendezvénynek idén is lesz folytatása, illetve tervezünk halloween bulit is.

Míg a Tűztoronyban sok külföldi vendéget fogadnak a magyar turisták mellett, addig a múzeum többi látogatóhelye elsősorban a hazai turisták körében népszerű. Sok kiránduló osztály nézi meg a Storno-gyűjteményt, de a legifjabbak kedvence továbbra is a Macskakő Gyermekmúzeum. Itt az állandó tárlat mellett számtalan múzeumpedagógiai órát, kulturális rendezvényt tartottak az elmúlt évben. Városunk történelmi belvárosának felújítása a Fő térrel, a Tűztoronnyal, a Várfal sétánnyal és a Várkerülettel kezdődött, ezek pozitív hatása már érződik a látogatottsági adatokban. A fejlesztések nem fejeződtek be, jelentős beruházások előtt állunk.

– 2019 számtalan kihívást tartogat a számunkra – zárta dr. Tóth Imre. – A Deák téren a Lenck-villa épületének felújítása a tervek szerint halad, de hamarosan megkezdődik a munka a Lábasháznál is a Modern Városok Program keretében, a Múzeumnegyed előkészületei sorában elkezdtük az anyagok csomagolását, több százezer darabos régészeti, iparművészeti, képzőművészeti, valamint helytörténeti gyűjteményről van szó. A csomagolás gondos munkát, szakértelmet igényel, így ezt a kollégáimmal mi végezzük.

A gyűjteményt egy ideiglenes raktárban helyezik el, ahonnan majd visszakerül a felújított épületekbe. A tervek szerint először a raktárként használt Tábornokház rendbetételét kezdik, ez a munka nem érinti közvetlenül a látogatókat. 

Kapcsolódó cikkek