Neogótika a belvárosban

| Bertha Ágnes

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több keresztény közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

A Szent Orsolya Rend nővérei 1747-ben telepedtek le Sopronban: a mai Orsolya téren építették fel első fazsindelyes templomukat, majd rendházukat. A kis kápolnát – amelynek a 18. század második felében Mária Terézia is vendége volt – hamar „kinőtte” a rend, és a belvárosban élők körében is nagyon népszerűvé vált, ezért az 1800-as évek közepén Széchenyi Emília grófnő gyűjtést szervezett új templom építésére. Az új templomot – amely romantikus–neogótikus stílusban Handler Nándor tervei szerint épült fel – 1864-ben szentelte fel Simor János győri püspök. A régi kápolna sem tűnt el nyom nélkül: a mai templomban őrzik sekrestyeszekrényét és az oltárképét is. Az új templom három oltárából a két oldalsót Szent József és a rendalapító Szent Angéla tiszteletére állították, a főoltárt pedig a névadó Szeplőtelen Fo­­gan­­tatásnak szentelték, rajta négy szent látható: Szent Ágoston, akinek reguláit az orsolyita rend követi, Szent Orsolya és két magyar szentünk: István és László. 1945. március 28-án bom­­ba­­találat érte a tem­­plomot: beszakadt a te­­tő, ledőlt a kereszt, a baldachinos előcsarnok megsemmisült. A belső restaurálás több mint két évet vett igénybe, a nővérek saját vagyonukat ál­­dozták fel a templom rendbetételére, s mire elkészült, 1948-ban feloszlatták a rendet… 

– Akkor 66 nővér élt a rendházban, ma sajnos már egy sem – mondta el Kovács Gergő Vil­­mos templomigazgató. – Az elő­­deimnek köszönhetem, hogy egy szépen karbantartott, felújított templomot vehettem át: a homlokzatot 2005-ben tatarozták, a bombatámadás utolsó hiányosságait, az üvegablakok pótlását 2014-ben fejezték be. A távolabbi jövőben tervezzük a templom bútorzatának helyreállítását.

A nagyméretű homlokzati non­­­­fi­­guratív mintázatú ablakot 2001-ben Reisner Ferenc atya re­konstruáltatta a régi felvételek alapján, a szentély és az oldalkápolna ablakai pedig Kaposi Gábor atya idejében készültek el, a templom titulusához kapcsolódva a há­­rom Mária dogma képekbe öntésével. A bal oldalkápolna ablakain a soproni orsolyita rendhez is kötődő IV. Károly – akinek ereklyéje megtalálható a templomban – és Zita királyné alakját ábrázolták, jobb oldalin pedig a nemrégiben szentté avatott és az ifjúsághoz közel álló II. János Pál pápa alakja látható.

Kovács Gergő Vilmos atya 1986-ban született Sopronban, a Berzsenyi-gimnáziumban érettségizett, majd rajz és hittanár szakon folytatott tanulmányokat a szombathelyi főiskolán. Elvégezte a győri teológiát, Pápai Lajos püspök 2014 júniusában szentelte fel áldozópapnak. 2014. augusztus 1-jétől segédlelkész volt a csornai Jézus Szíve-plébánián, majd 2015-től a Győri Székesegyházi Plébánián, 2016 augusztusától templomigazgató az orsolyita templomban, mellette a Szent István-templom kisegítő lelkésze.

Teljes verzió