Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nem a bor volt a lényeg
Georg Riedel különleges bemutatója Fotó: Gazsovics Krisztián

Nem a bor volt a lényeg

| Cziráki Viktória | Panoráma

A tokaji furmintos pohár megalkotója, Georg Riedel tartott borkóstolót Sopronban.

 A hangsúly ezúttal nem a borokon, sokkal inkább a poharakon volt.


„Az utóbbi 50 évben egyetlen borásznak sem sikerült annyira megörvendeztetni a bor szerelmeseit, mint ennek az osztrák üveggyárosnak” – írta a Time Magazine Georg Riedelről és poharairól. A Riedel cég a szőlő­fajta-specifikus borospoharak készítéséről híres, a vállalkozás vezetője, Georg Riedel a na­­pokban Sopronban is bemutatta, mit tudnak a poharai.


– A családi hagyomány 260 évnél is régebbre nyúlik vissza: 1756-ban indította el dinasztiánk az üvegtermékek gyártását – mondta el a Soproni Témának Georg Riedel, aki a Natura Vinotéka meghívására érkezett városunkba. – A második vi­­lágháború után családunk elvesztette minden tulajdonát, így a gyá­­rat is. Akkor úgy tűnt, a családi hagyomány folytatásának reménye elpárolgott. 1956-ban apám nagyapámmal együtt átvette a csődbe jutott tiroli üveggyárat. A következő években már számos díjat nyert tervezőként, így a család- és márkanév újra a magas minőségű poharakhoz kapcsolódott világszerte. Jómagam az 1980-as évek óta olyan poharakat tervezek, melyeknek formája az adott szőlőfajtákból készült borok fogyasztásához a legideálisabb.


– Mi csak „eszközt” készítünk, egy silány minőségű itallal nem tesz csodát a poharunk – zárta  Georg Riedel.


A tokaji furmintnak már „sa­­ját” pohara van, egyelőre ez az egyetlen magyar bor, mely rendelkezik a fogyasztásához legmegfelelőbb méretű és formájú pohárral.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...