Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Negyvenéves iskola
A Lackner-iskola diákjai évek óta kiemelkedő eredményeket érnek el az országos diákolimpiákon – hangsúlyozta Forrás Béla igazgató

Negyvenéves iskola

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopron iskolaváros: az alapfoktól a felsőoktatásig minden intézménytípus széles palettán képviselteti magát. Sorozatunkban a város iskoláit mutatjuk be, történelmüket, jelenüket és terveiket, valamint a diákok azt is megosztják az olvasókkal, miért is jó az adott intézménybe járni.

A Lackner Kristóf Általános Iskola idei tanévében összekapcsolódik a múlt és a jelen. 1977. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a lakótelepi iskola, mely azóta is – pár éve már tanke­rü­le­ti intézményként – betölti feladatát: ellátja a lakótelep alapfokú oktatását.

– Széles a skála a hozzánk jelentkező és járó gyerekek tanulmányi és neveltségi szintjében, így nagy feladat számunkra ennek az összehangolása – mondta el Forrás Béla igazgató. – Iskolánk létszáma évek óta nagyjából állandó, 430 körüli; rendszeresen két első osztályt tudunk indítani.
Forrás Béla igazgató
Az iskola egyik fő erőssége a testnevelés: az eltelt évtizedek alatt sok élsportoló tanult az intézményben, mely jelenleg is fő bázisa a város utánpótlásának elsősorban a labdarúgás és a kosárlabda területén. Emellett nagyon fontos a tömegsport is, az iskola létesítményei lehetővé teszik a heti öt testnevelés óta feletti sportfoglalkozásokat. A megyében elsőként létesült itt műfüves futballpálya – pályázati forrásból –, de van két utcai kosár-, emellett kézilabda- és röplabdapálya, valamint futópálya távolugrógödörrel. Az intézmény másik kiemelt képzése a nyelvoktatás: a német mellett az angolt felső tagozaton emelt szinten, heti öt órában tanulhatják a diákok. Többen közülük 8.-ra eljutnak a középfokú nyelvvizsgáig.

– Igyekszünk minél több pályázaton részt venni – tette hozzá Forrás Béla –, ezek többségével a diákjaink szabadidős tevékenységének hasznos eltöltését szeretnénk segíteni. Az iskolában saját pszichológusunk, fejlesztő pedagógusunk és gyógytornászunk foglalkozik a gyerekekkel. Segítőkész a szülői munkaközösség, programjainkban, kirándulások, rendezvények szervezésében nagy segítségünkre van.

Az idei rendhagyó – 40 éves – tanévnyitón részt vett dr. Fodor Tamás polgármester is, aki ígéretet tett arra, hogy az idei tanévben megkezdődhet az iskola teljes felújítása. Mintegy 360–370 millió forintból teljes energetikai megújulás történik, megszépül az iskola külseje, kicserélik a nyílászárókat. Az elmúlt évtizedekben ugyanis csak a karbantartásra futotta, nagyobb felújítás nem történt. Az iskola felszereltsége azonban kiemelkedő: a tantermek háromnegyede rendelkezik interaktív táblával, és teljes az épület wifi-lefedettsége.

1977-ben ünnepelte Sopron a szabad királyi városi rang elnyerésének 700. évfordulóját. Az alkalom és az új lakótelep növekedése indokolta, hogy az új városrészben létesüljön egy új általános iskola. Az intézmény 1982-ben vette fel Lackner Kristófnak, a város neves polgármesterének nevét. Az iskola fő orientációja az alapítástól kezdve a sport és az egészséges életre nevelés. Olyan neves sportolók kerültek ki az iskola falai közül, mint Babos Tímea, Honti Kata, Csiszár Ákos vagy Weninger Virág.

Csátaljay Péter 7.a

Ha valaki azon gondolkozik, hogy a Lacknerben tanuljon, csak ajánlani tudom az iskolát. Szeretek ide járni, nagyon jó az osztályközösségünk, és a tanárok is nagyon kedvesek, megértőek. Sokat sportolok – kosarazom –, és gyakran járok hétvégente is meccsekre, ilyenkor tolerálják, ha nem tudok kellően felkészülni másnapra. Nagyon jó, hogy majdnem minden teremben van interaktív tábla, ami sokat segít a tanulásban.


Kapcsolódó cikkek