Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne sérüljön meg szilveszterkor sem!

Ne sérüljön meg szilveszterkor sem!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Még gőzerővel készülünk karácsonyra, várjuk az ünnepet, de hamarosan elérkezik az év vége is – a szilveszteri bulik ideje. Fontos, hogy a pirotechnikai eszközöket szabályosan használjuk, így megelőzhetjük a baleseteket.

Talán már mindenki tudja, de nem árt az ismétlés: a petárda birtoklása, használata egész évben (szilveszterkor is!) tilos. Az év vége előtt viszont számtalan pirotechnikai eszközt beszerezhetünk szabályosan. Ezeket négy kategóriába soroljuk: az elsőbe az alacsony kockázatú, elhanyagolható zajszintű eszközök tartoznak.

A második kategóriánál szintén alacsony a kockázat és a zajszint, de csak szabad téren alkalmazhatóak.

A harmadik szint közepes kockázatú, és csak nagy nyílt területen lehet felengedni.

A negyedikbe a nagy kockázatú termékek tartoznak, amelyeket csak képzett szakember használhat. A jogszabályok azt is előírják, hogy 14 év alatti gyermek semmilyen terméket nem vásárolhat, és nem is hozhat működésbe. A harmadik kategóriát csak tizennyolc év feletti, a másodikat 16 évesnél, az elsőt pedig 14 évesnél idősebbek vehetik meg és lőhetik fel. Az sem mindegy, hogy mikor… Az egyes–kettes kategória december 28. 18 óra és január elseje 6 óra, a hármas pedig kizárólag december 31. 18 és január elseje 6 óra között használható.

Fontos, hogy a felhasználás előtt mindig alaposan nézzük át az utasításokat! Nem mindegy, hogy vízszintesen vagy függőlegesen kell elhelyezni a terméket, de az sem, hogy honnan és hova lövünk, ugyanis könnyen okozhatnak tüzet. 

Kapcsolódó cikkek