Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ne legyen garázda!

| Huszár Judit | Panoráma

Legyen még élhetőbb a város! – ez a célja annak a programnak, amelyet a közelmúltban indított a Soproni Rendőrkapitányság.

Garázdaság, rongálás, testi sértés – sokszor „kéz a kézben” járnak ezek a bűncselekmények. Nagyjából tudjuk, hogy melyik mit jelent, de bizony, bárkit érhet meglepetés. 

– Nyolc fiatal indult haza egy szórakozóhelyről, út közben pedig elkezdtek kukákat rugdosni – kezdte a konkrét esettel Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Másnap a lakók látták a felborogatott, összetört szemeteseket, és értesítették a rendőrséget. Mi megtaláltuk a fiatalokat, akik a kihallgatáson szembesültek azzal, hogy nemcsak rongálást követtek el, hanem garázdaságot is.

Garázdaságnak számít ugyanis minden olyan cselekmény, ami kihívóan közösségellenes, erőszakos, másokban megbotránkozást, riadalmat kelt, rossz érzést okoz. Például egy hangos utcai veszekedés vagy ittas hőzöngés is ez a kategória. Sőt! Akkor is garázdaságról van szó, ha nincs az esetnek szemtanúja, de utólag kiderül. A törvény pedig bünteti a garázdaságot – ráadásul a csoportosan elkövetett garázdaság még problémásabb…

– A fiatalok azt hitték, hogy majd a rongálás során keletkezett kárt kifizetik – folytatta az őrnagy. – De mivel garázdaságot is elkövettek, ezért bűnhalmazat elkövetéséért kellett felelniük. Ráadásul, ha tizennyolc éven aluliak keverednek ilyen ügybe, akkor kötelességünk értesíteni a gyámhatóságot és a gyermekjóléti szolgálatot, akik megelőző pártfotó felügyelőt rendelnek ki. Ő környezettanulmányt készít, beszél a szülőkkel és az osztályfőnökkel. Tehát megindul egy hosszadalmas, kellemetlen procedúra. Az sem segít, ha valaki „csak” végignézte a történteket, ha nem akadályozta a többieket, nem szólt rájuk, akkor bűnsegéd volt.

A rendőrség tájékoztató kampányában különböző kiadványokat is készít – ezeket eljuttatják a középiskolákba, de a lehetséges áldozatoknak is összeállítanak információs anyagot.

A közeljövőben a polgárőrökkel együtt megerősítik a „látható rendőrséget”. Több lesz az egyenruhás például este 11-kor a szórakozóhelyek környékén, ugyanis azt tapasztalják, hogy a jelenlétük önmagában is visszatartó erejű.

Kapcsolódó cikkek

Régi idők karácsonya

Régi idők karácsonya

2020. 12. 23. | Köves Andrea

Ki ne emlékezne arra, hogy gyermekként milyen repeső szívvel várta a szentestét? Így van ezzel dr. Varga Mária, a Sopronért Emlékérem kitüntetettje, valamint dr. Szabadhegyi Győző, a Soproni Egyetem címzetes docense is.

2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

2021. 01. 15. | MTI

A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.