Ne legyen áldozat!

| Czetin Zoltán

Az új évben is munkába lendültek az unokázós csalók – Sopronban is több idős embertől próbáltak meg pénzt kicsalni hasonló módszerrel. Volt, aki áldozatul is esett…

A letartóztatott unoka óvadékára kell azonnal a pénz, a lánya fegyvercsempészetbe keveredett – ilyen meséket is hallottak a soproni idősek az elmúlt napokban. A rendőrkapitányságon többen tettek bejelentést az év elején, mert be akarták őket csapni. Egy asszonytól sikerült is a bűnözőknek megszerezniük a megtakarított pénzét.

– A legfontosabb a prevenció, hogy felkészítsük az idős hozzátartozóinkat az ilyen helyzetekre – kezdte Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Hívjuk fel többször is a figyelmüket azokra az alapvető óvintézkedésekre, amelyeket ilyen esetekben érdemes követni! Az első és legfontosabb: ha azt mondják, hogy valaki bajban van, akkor győződjenek meg róla, hogy ez igaz-e! Tegyék le a telefont, és hívják fel a rokont!

Az sem ritka, hogy a bűnözők közvetlenül a családtagnak adják ki magukat, ilyenkor pár jól irányzott kérdéssel megbizonyosodhatnak arról, hogy ez igaz-e.

– Nagyon fontos, hogy idegennek soha ne adjanak át pénzt – folytatta Cservenák Helga. – Kételkedjenek a sürgősségben is! Ne hozzanak gyors döntéseket pénzügyekben telefonon! Vigyázzanak egymásra, különösen az idősebb generációra, és segítsenek nekik megvédeni magukat az ilyen veszélyektől!

Tekintse meg kvízünket!

Betöltés…
Teljes verzió