Ne hagyjunk értéket a gépjárművekben!

| Cziráki Viktória

Ne hagyjuk értékeinket az autóban, látható helyen semmiképp, de lehetőleg a csomagtartóban sem! Mindig zárjuk be az autót, akkor is, ha csak rövid időre szállunk ki!

– Éves szinten több olyan autófeltöréses feljelentésünk van, amikor a kocsiban látható helyről, például az anyósülésről tűnik el valamilyen érték, jellemzően pénzt és iratokat tartalmazó táska – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Ilyenkor a szemtanúkon kívül a környező kamerák felvételeire alapozzuk a nyomozást, de ez sajnos nem mindig vezet eredményre. Ezért célszerűnek tartom felhívni a figyelmet, hogy próbáljuk megelőzni az ilyen jellegű bűncselekményeket. 

Mindig zárjuk be az autót, abban lehetőleg ne hagyjunk értéktárgyat vagy pénzt! A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokszor az alkalom szüli a tolvajt, hiszen leggyakrabban azokat az autókat szokták feltörni, ahol az értékek jól látható helyen voltak.

Legyünk nagyon körültekintőek vásárláskor is, ha a csomagtartónkba pakolunk! Megeshet ugyanis, hogy az anyósülésre bedobott táskát ez idő alatt észrevétlenül kiemelik. A szem előtt hagyott értékekkel megnöveljük a lopás kockázatát. Babelláné Lukács Katalin hozzátette, megesik, hogy az áldozatnak csak későn – az elkövetés után órákkal – tűnik fel, hogy meglopták, és ha szemtanú sincs, nehéz az ügy felderítése.

Teljes verzió