Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ne fizessen előre!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Az internetes csalások kellő körültekintéssel megelőzhetőek. Csak hivatalos webáruháznak utaljon előre, magánszemélytől történő vásárlásnál legyen óvatos!

Az elmúlt időszakban több alkalommal érkezett feljelentés internetes csalásokkal kapcsolatban. – Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy legyünk körültekintőek az internetes vásárlásnál, ahol magánszemély az eladó! – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Egy valóságban is létező bolt web­shopjában természetesen nyugodtan fizethetünk előre a termékért, azonban a különböző, főleg használt termékekre szakosodott online „piacterek” a csalóknak is teret adnak. Itt kapható minden, a konyhabútortól a hangszórón át a földmunkagépig, éppen ez utóbbival „fürdött be” egy reménybeli vásárló. A vételár egy részét előre átutalta, azonban az árokásó gépet nem kapta meg, természetesen az eladó elérhetetlenné vált. 

A főelőadó azt javasolta, hogy a megrendelés előtt ellenőrizzük le az adott webáruház „valódiságát”. Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljük az olyan eladókat, akikkel kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy akik a piaci árnál lényegesen alacsonyabb áron kínálják termékeiket. A legjobb megoldás a személyes átvétel, de ha ez nem lehetséges, akkor az utánvétel lehetőségét kérjük! Magánszemélytől történő vásárlás esetén soha ne utaljuk el a vételárat!

Kapcsolódó cikkek