Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mozgás, tánc, ének
A mozgás, a tánc és az ének együttese az óvodások minden készségét, képességét fejleszti – ez az Így tedd rá! program alapgondolata Fotó: Griechisch Tamás

A kék óvoda az Így tedd rá! program referenciaintézménye

Mozgás, tánc, ének

| Köves Andrea | Panoráma

Önfeledten néptáncolnak, énekelnek és népi játékokat elevenítenek fel a Jereváni Kék Tagóvoda apróságai hétről hétre az úgynevezett Így tedd rá! program keretében. Az intézmény a kezdeményezés referenciaóvodája.

A mozgást, az éneket, a táncot összekapcsoló módszert megálmodó Balatoni Katalin így vallott indíttatásáról: „Már gyermekként körülölelt a játék, a tánc, a dalok és teljes kulturális sokszínűségünk világa. Talán nem is gondolnánk, hogy például egy énekes körjátékban benne van a kommunikáció, a szövegértés, a beszédkészség, a szóismeret, a számtudat, a szabálytisztelet, a környezetismeret és a társas kapcsolatok fejlesztése. Az évszázadokon átívelő örökségünket szeretnénk a mai gyerekeknek játékosan átadni a modern pedagógiai módszerekkel ötvözve.”. Ennek jegyében zajlanak a mindennapok az intézményben és a néptáncfoglalkozásokon is.

Vallják, hogy a programtól szárnyakat kapnak még a legfélénkebb gyerekek is:

– Már kiscsoportos kortól foglalkozunk a gyerekekkel, a mozgás, a tánc és az ének együttese az óvodások minden készségét, képességét fejleszti – emelte ki Kocsis Nikoletta óvodapedagógus. – A program alapja a mozgás, amely hat azokra az idegpályákra, amelyekkel a gyerekek fejlődnek. Színes, egyszerű, változatos eszközöket használunk, amelyekkel remekül tudjuk motiválni a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. Minden foglalkozáson megjelennek a népdalok, a népi játékok, a gyermektáncok, nagyon fontosnak tartjuk a néphagyományaink megőrzését.

A gyerekek alig várják a foglalkozásokat, örömmel bújnak pörgős szoknyába, használják a színes eszközöket, és szívesen játsszák el, amit tanultak. A program a legkisebb korban elkezdhető, és általános iskolában is folytatható. Nyáron egy sokszínű tábor keretében minden gyerek kipróbálhatja az Így tedd rá! szépségeit július 1-je és 5-e között. 

Kapcsolódó cikkek