Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Mozgalmas nyugdíjasévek

| Madarász Réka | Panoráma

A Jereván-lakótelepen működő idősek klubját nem kevesebb, mint 42 éve alapították. A civil szervezet fő célja, hogy javítsa az idősebb korosztály tagjainak életkörülményeit, illetve bevonja őket a társasági életbe.

Csaknem fél évszázados működése alatt a Magyar Vöröskereszt Jereván Területi Szervezete Idősek Klubja sokak számára tette lehetővé, hogy a közösség hasznos tagjainak érezhessék magukat. A változatos programokat a tagok korának, egészségi állapotának megfelelően állítják össze. 

– Keddenként találkozunk, beszélgetéssel, különböző témakörök előadásával telnek ezek az alkalmak – tudtuk meg Lipták Sándornétól, aki Joó Béláné vezető mellett látja el a titkári feladatokat. – Megünnepeljük a születés- és névnapokat, a jelentősebb ünnepeket. Farsang alkalmából házi sütésű fánk és a helyi termelők bora került az asztalunkra. Idős korunkkal dacolva jelmezt öltöttünk: egy Vöröskereszt-aktivistának beöltözött társunk a mindenkit foglalkoztató koronavírus terjedésére és a vele szembeni védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet. A jelenlegi helyzetre való tekintettel ideiglenesen szüneteltetjük az összejöveteleinket.

Nőnapon a Lackner Kristóf Általános Iskola tanulói adtak hangulatos műsort az összeszokott társaságnak. A mintegy 30 főből álló klub tagjai évente 4–5 alkalommal előadást tartanak – többek között egészségnevelés, környezetvédelem, bűnmegelőzés, közlekedés témakörökben. Rendszeresen vesznek részt kirándulásokon, szalonnasütésen, figyelemmel kísérik a város fejlődését.

– Tagságunk nagy része átvészelte a háború viszontagságait, felépítettek egy romokban heverő országot – tette hozzá Lipták Sándorné. – Felneveltek egy korosztályt, amely az ő tudásukat, tapasztalatukat viszi tovább. Szeretnénk elérni, hogy az időskorúak gondtalanul, megbecsülésben és szeretetben élhessék az életüket.

Kapcsolódó cikkek