Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mobilleadással  a környezetért
A Széchenyi-gimnázium két diákja, Halwax Kinga és Szőke ­Luca már el is készítette az iskola mobilgyűjtő dobozát.

Környezettudatos fiatalok

Mobilleadással a környezetért

| Madarász Réka | Panoráma

A Zöld Kezek Egyesület önkéntesei arra ösztönzik a soproni általános és középiskolásokat, hogy feleslegessé vált mobiltelefonjaikat a gyűjtőpontjaikon adják le. A kezdeményezéssel a Jane ­Goodall Intézetet támogatják.

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesületet az állatvilág kutatásáért, a természet védelméért és az oktatásért hozták létre.

– Ha valaki az egyesületünk valamelyik gyűjtőpontján adja le a feleslegessé vált mobiltelefonját, azzal a Jane Goodall Intézetet körülbelül 200 forinttal támogatja – tudtuk meg Lantos Katalintól, a Zöld Kezek Egyesület egyik tagjától, aki az iskolásokat érdekfeszítő előadással igyekszik a jó ügy pártolására ösztönözni. – A befolyt összeget a szervezet a Kongói Demokratikus Köztársaság növény- és állatvilágának megóvására fordítja.

A mobiltelefonok akkumulátorának gyártásához használt drága érceket ugyanis nagy mennyiségben bányásszák Kongóban. Itt az emberek éhbérért, borzalmas körülmények között robotolnak a bányákban.

– Az érceket többnyire érintetlen természeti környezetben termelik ki, kivágva több száz éves fákat, felborítva többek között az gorillák életterét – folytatta Kati.

A leadott mobiltelefonokból ki tudják vonni a drága érceket, és azokat újra hasznosítják telefonok gyártásához. Vagyis a mobilunk leadásával mi magunk is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kevesebb ércet kelljen bányászni.

A gyűjtőpontok listája a Zöld Kezek Egyesület oldalán megtalálható. A dobozokba nemcsak telefont, hanem töltőt, tabletet, GPS-t, fülhallgatót is be lehet dobni. 

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...