Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mi is az a drog?
A fiatalok fele fogyaszt rendszeresen energiaitalt, pedig kifejezetten ártalmas! Fotó: Illusztráció

Mi is az a drog?

| Cziráki Viktória | Panoráma

A drogok nem minden esetben illegálisak, elég csak a koffeinre gondolni. Viszont egészségtelenek és veszélyesek is – különösen a fiatalokra nézve!

Minden olyan szer drog, ami stimulál, befolyásolja a szervezet normális működését és függőséget okozhat. Talán azt sokan nem is tudják, hogy a legnagyobb részük legális, ez azt jelenti, hogy beszerzésük, fogyasztásuk semmilyen szabályozáshoz nincs kötve. – Legnépszerűbb „drog” a koffein – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

– Egyre fiatalabb korban nyúlnak hozzá a gyerekek, de általában nem kávé formájában. A bűnmegelőző tanórák tapasztalatai szerint ebben az életkorban minimális a kávéfogyasztás, azonban – saját bevallásuk szerint – az iskolások körülbelül fele fogyaszt rendszeresen energiaitalt. A keringésre és az éberségre gyakorolt hatása miatt a fiatal szervezetre kifejezetten ártalmas – emiatt több országban korlátozzák a fiataloknak történő értékesítést –, és rendszeres fogyasztása függőséget okozhat. Az ilyen italokban megtalálható élénkítő anyagok a kávé többszörösét teszik ki, ezért a szülőknek fontos lenne felhívni a gyerek figyelmét, hogy milyen egészségügyi kockázatai vannak számukra már a kisebb mennyiségű fogyasztásnak is.

Kapcsolódó cikkek