Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mert szívvel kell tekerni
Kóra Sándor öt évvel ezelőtt ismerkedett meg a verklivel, ma már számtalan rendezvényen zenél Fotó: Filep István

Kóra Sándor német és magyar dalokat is játszik a verklin

Mert szívvel kell tekerni

| P. Horváth László | Panoráma

Kóra Sándor és felesége, Szarka Mária tizenöt évvel ezelőtt költözött Kecskemétről Sopronba. A nem titkolt céljuk az volt, hogy városunkból indulva bejárják majd Európa országait. A produkciójuk pedig egészen különleges.

Kóra Sándorék az 1860-ból származó velocipéd hű másával adnak elő akrobatikus elemeket tartalmazó bemutatót. Már maga a felszállás is látványos és egyben sok gyakorlást igénylő mozdulat, de a legveszélyesebb mindenképpen az, amikor ketten ülnek a kerékpáron. Mindezt természetesen korhű ruhákban… 

– Jó, ha van az embernek egy kis egyensúlyérzéke – mondta Kóra Sándor, amikor arról kérdeztük, mennyire nehéz közlekedni ezzel a különleges kerékpárral. – A nehézséget az adja, hogy nincs lánchajtás, és közvetlenül az első keréken van a pedál. A fék nem túl hatékony, azaz dombra könnyebb vele feltekerni, mint lejönni onnan. Az elmúlt években még sosem volt komolyabb balesetem, talán ez annak is köszönhető, hogy nagyon hajlékony a testalkatom. A vele való közlekedés alapja minimum kétszáz óra tanulási idő, hiszen ez nem „az a kerékpár”, hanem inkább olyan érzés, mintha valaki lovon ülne.

Kóra Sándornak azonban van még egy másik különleges produkciója is, mégpedig a verklimuzsika, amellyel öt évvel ezelőtt, a keszthelyi nemzetközi verklifesztiválon ismerkedett meg. Az egyedi készítésű „gépén” német és magyar dalokat is játszik. A gyűjteménye hatalmas, több mint ötezer dalból áll. – Fontos a jó ritmusérzék, valamint az is, hogy jól ismerjük az egyes zeneszámokat – folytatta Kóra Sándor. – Sok múlik ugyanis a sebességen, ha túl gyorsan vagy lassan tekerjük a verklit, akkor nem lesz élvezhető a muzsika. Egykor például a budapesti utcák elképzelhetetlenek voltak a kézi hajtású zenegépek nélkül. A XIX. században volt olyan időszak, amikor csak a fővárosban ötezer engedélyt adtak ki. Ma pedig már alig maradtunk néhányan hírvivőnek.

Kapcsolódó cikkek