Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megyei bormustra
Horváth Imre (b) borász és Mikó Gábor hegybíró is részt vett a megyei borverseny zsűrizésében. Fotó: Filep István

Megyei bormustra

| Elek Szilveszter | Panoráma

A Babarczi Pincészet bora nyerte a nagyarany minősítést a Négy Vármegye Borai elnevezésű borversenyen. Múlt szerdán a megmérettetés mellett konferenciát is rendeztek a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában.

A Négy Vármegye Borai elnevezésű rendezvényt Győr–Moson–Sopron megye önkormányzata a megyei értéktár bizottsággal közösen, a pannonhalmi és a soproni hegyközség bevonásával szervezte. A délelőtti borversenyre 84 minta érkezett, 1 nagyarany, 15 arany- és 52 ezüstminősítést osztottak ki. A nagyarany minősítést a Babarczi Pincészet 2019-es Pannonhalmi Marianum bora kapta. Ugyanez a bor érdemelte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának különdíját is. A Pannontáj Sokoró Natúrpark díját a Kiss Családi Pincészet 2021-es Pannonhalmi Chardonnay Barrique bora kapta. A Sopron Fertőmenti Hegyközség különdíját az Ács Pincészet 2021-es Makrancos gyöngyöző bora nyerte. A Pannonhalmi borvidék különdíját az Iváncsics Pince 2019-es shiraz borának ítélték.


A megye legjobb vörösbora a Vincellér Borbirtok 2019-es évjáratú Soproni Kékfrankosa, a legjobb fehérbor a Kiss Családi Pincészet 2021-es évjáratú Pannonhalmi Rajnai Rizlingje lett, rozé kategóriában pedig az Iváncsics Pincészet 2021-es évjáratú merlot roséja győzött.

A konferencia megnyitóján részt vett dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, aki rávilágított: – A szakmai beszélgetés onnan kapta a nevét, hogy megyénk területén hajdanán négy vármegye osztozkodott. Ezek történelmi értékeit, például borkultúráját meg kell őrizni.


Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: Sopronban és a térségben a bor az identitásunk része. Az a célunk, hogy a Soproni borvidék az egész országban még ismertebb és még kedveltebb legyen.

A rendezvény ünnepélyes díjátadóján részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, aki az alkalom kapcsán felhívta a figyelmet: ez a borverseny és szakmai konferencia is elősegíti, hogy a Soproni borvidék jó híre elterjedjen hazánkban.


Az eseményt a Sopron Fertőmenti Hegyközség korábbi elnöke, a 2019-ben elhunyt Taschner István borász emlékére szervezték.

Kapcsolódó cikkek