Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújuló Fertő-táj
Nagycenken a hársfasornál lévő szoborparkban építik meg a remetekápolnát

300 millió forint értékű világörökségi fejlesztés

Megújuló Fertő-táj

| P. Horváth László | Panoráma

A Sopron–Fertő kiemelt turisztikai térség hat helyszínén idegenforgalmi célú fejlesztés kezdődött. A fertőrákosi kőfejtő tanösvényénél új információs pontokat helyeznek el, és a kilátogatók többféle tárlatvezetés közül választhatnak.

Újabb pályázati források nyíltak meg térségünkben annak köszönhetően, hogy Magyarország Kormánya rendeletben rögzítette a kiemelt turisztikai térségeket. A Fertő-táj világörökségi térség több helyszíne is megújul összesen 300 millió forintból. Minderről az elmúlt pénteken Nagycenken, a hársfasornál tartottak sajtótájékoztatót. Az eseményen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Csorba János, Nagycenk polgármestere.

Elhangzott: a tervezett fejlesztések régi hiányosságokat pótolnak. Az a cél, hogy a Fertő-táj turisztikai attrakcióit bekapcsolják a térség idegenforgalmi vérkeringésébe. A beruházásnak köszönhetően az ide látogatók figyelme a világörökségi helyszín kistelepüléseinek értékeire is ráirányul majd. Ezeket az idáig rejtett kincseket a jelenleginél magasabb színvonalon ismerhetik meg a látogatók.

Nagycenken az eredeti helyétől nem messze megépül a remetekápolna, megújul a fertőbozi Julien-völgy, a fertőszéplaki Széchényi-kastély, valamint a településen a templomdombon kialakítanak egy pihenőparkot. Sarródon családi pihenőparkot építenek, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínháznál tovább bővítik az interaktív élményelemeket. A külső tanösvény – fokozottan védett természeti terület megóvása érdekében – kert- és erdőrendezési munkálatai zajlanak. A jelenlegi kiállítási installáció és tartalom fejlesztésén túl új információs pontok kiépítése valósul majd meg. Modern, többnyelvű eszközcsomag segítségével a látogatók saját tempójukban haladva többféle tárlatvezetés közül választva járhatják majd végig a kőfejtő minden részét.

Kapcsolódó cikkek