Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megmozdultak a csillárok
A www.seismology.hu internetes oldalon magyarul is megnézhető, hogy hol történt földrengés a Földön. Az adatbázis percről percre frissül.

Sopronban 1963 óta működik szeizmológiai mérőállomás

Megmozdultak a csillárok

| P. Horváth László | Panoráma

Egyáltalán nem ritka, hogy térségünkben kisebb földrengések alakulnak ki. Legutóbb az elmúlt héten Soprontól 27 kilométerre, Ausztriában mozdult meg a föld. Károk nem keletkeztek, ugyanakkor a természeti jelenséget városunkban is érezni lehetett.

Földrengés volt az elmúlt héten Ausztria keleti részén, Soprontól 27 kilométerre. A földmozgás a föld felszíne alatt nyolc kilométerrel keletkezett, erőssége elérte a Richter-skála szerinti 4,4-et.

– A természeti jelenséget a Sopronban 1963 óta működő szeizmológiai mérőállomás műszerei is érzékelték – mondta lapunknak Süle Bálint szeizmológus, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa. – A földregést a városban élők is érezték, több helyen megmozdult a csillár vagy a függöny. Anyagi károk azonban nem keletkeztek.

Süle Bálint arról is beszámolt lapunknak, hogy az Alpoktól a Bécsi-medencén át a szlovákiai Kis-Kárpátokig tartó, úgynevezett Mur–Mürz-zónában viszonylag gyakoriak a földrengések. Néhány évente 4-es magnitúdónál nagyobbak is előfordulnak. Ezeket pedig Sopronban is lehet érzékelni.

– A Föld felső rétegét alkotó kőzetanyagok mozgásban vannak, Afrika közeledik Európához, emiatt pedig feszültség halmozódik fel – folytatta a szakember. – Amint a felgyülemlett feszültség átlép egy bizonyos határt, akkor megmozdul a föld. Ennek erősségét mutatja a rengés során felszabaduló energiával arányos és műszerekkel mérhető Richter-skála. A másik mérőszám az intenzitás. Ez egy tizenkét fokozatú skálán mutatja a földrengés egy adott pontban megjelenő hatását. Az obszervatóriumba beérkezett lakossági megfigyelések, épületkárok alapján határozzuk meg az intenzitás értéket egy adott helyen. 

A nagy földrengések ritkák: A feljegyzések szerint hazánkban a legnagyobb földrengés, a ­Richter-skála szerinti 6,3-as 1763-ban Komáromban történt. 5-ös magnitúdójú rengések átlagosan 40–50 évente fordulnak elő hazánkban, mint például múlt század első felében Kecskeméten, Egerben, illetve Dunaharasztiban. Az utóbbi évtizedekben, 1985-ban Berhida közelében történt jelentős anyagi kárral járó 4,9-es földrengés.

Kapcsolódó cikkek