Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Maszkot fel!
Sok idős vásárol a védett idősávban – ezt tapasztalták az általunk megkérdezett soproni boltosok Fotó: Filep István

Maszkot fel!

| P. Horváth László | Panoráma

A tapasztalatok szerint a boltba betérő vásárlók már előzetes felszólítás nélkül is felteszik a szájmaszkot. A 65 éven felüliek számára a hét minden napján biztosított az a védett idősáv, amikor csak ők tartózkodhatnak az üzletben.

A járvány lassítása és az idősek védelme érdekében november 29-től ismét vásárlási idősávot vezettek be a 65 éven felüliek számára. Ismert: hétköznaponként reggel 9 és 11, hétvégente reggel 8 és 10 óra között csak az idősebbek léphetnek be az élelmiszerboltokba, az illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletekbe, valamint gyógyszertárakba. Fontos, az idősek a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak. 

– Azt tapasztaljuk, hogy sok idős kihasználja a védett idősávot – mondta Madár Barna, a városunkban hét élelmiszerboltból álló hálózatot üzemeltető cég ügyvezető igazgatója. – Azzal, ha az idősebb korosztály tagjai délelőtt vásárolnak, elkerülhető, hogy délután a munkából – az óvodás, általános iskolás gyermekeikkel – hazatartó fiatalokkal találkozzanak. A családosok ugyanis rendszerint sokszor csak ekkor tudják megvenni a vacsorára, reggelire valót. A lehetőség tehát adott, ennek betartása mindannyiunk érdeke is.

Madár Barna hozzátette: a boltokba betérő vásárlók, illetve az eladók is megtanultak már együtt élni azzal a helyzettel, hogy maszkot kell viselniük. – Erre a bejárati ajtón jól látható helyen plakátokkal fel is hívjuk a vevőink figyelmét. Szólni már csak ritkán kell. Úgy gondolom, a szabályokat nemcsak azért kell betartani, mert azok rendeletben jelentek meg, hanem mert ezzel védekezhetünk hatékonyan a koronavírus ellen.

– A kereskedelmi egységek este hét óráig lehetnek nyitva. Igaz, ebben a borús, őszi–téli időszakban sötétedés után egyébként is jelentősen visszaesik a forgalom. Az elmúlt években esténként, éjszaka csak kisebb dolgokért jöttek be az emberek, így ez a korlátozás nem érint bennünket annyira hátrányosan, mint például a vendéglátóhelyek esetében bevezetett intézkedések – zárta Madár Barna.

Kapcsolódó cikkek