Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Másoknak világítanak
Rácz Tamás és felesége, Krisztina, valamint legkisebb gyermekük, Bálint – az adventi koszorú mellett mindig énekel a család Fotó: Németh Péter

Minden évben gyönyörűen feldíszítik az utca egyetlen erkélyét

Másoknak világítanak

| Madarász Réka | Panoráma

Rácz Tamás és felesége, Krisztina gyengén látók, így az ünnep fényeiből keveset tapasztalnak. A család mégis ugyanolyan örömmel és lelkesedéssel készül a karácsonyra, mint bárki más.

Rácz Tamás és Krisztina egy általános iskolába jártak Budapesten. Évek teltek el, mire egy osztálytalálkozón végre egymásra találtak. Sopronban nevelték fel négy gyermeküket. Első kislányuk, Brigitta táncolt az esküvőjükön. Ő és Beáta már a saját életüket élik, Balázs és Bálint viszont még a szüleikkel laknak. A házaspár látása egyre romlik: Tamás még elboldogul valahogy, de Krisztina egyedül már nem mer közlekedni. Ennek ellenére mindkettőjükből csak úgy sugárzik az életkedv, és minden évben gyönyörűen feldíszítik az utca egyetlen erkélyét – mások örömére.

– Amióta a nagylányom ovis volt, hagyománnyá vált, hogy vasárnaponként meggyújtjuk a gyertyát az adventi koszorún, és közben közösen elénekeljük az Adventi koszorú című verset – meséli mosolyogva Krisztina. – A legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyedül már nem tudok sütni, de mindegyik gyerekemet megtanítottam sütni-főzni, és ők hazajönnek segíteni. Egyébként sok minden nem változott ahhoz képest, mint amikor jobban láttunk.

A család karácsonyi díszbe öltözik. A legkisebb, a nyolcéves Bálint még csak sejti, hogy nem a Jézuska hozza a meglepetéseket, ezért ő a nagymamánál várja, amíg a szépen becsomagolt ajándékok a fa alá kerülnek.

– Fontosnak tartjuk, hogy olyan ajándékot adjunk, amire a másik nagyon vágyik. Régebben az volt a szokás nálunk, hogy a gyerekek lerajzolták a Jézuskának, hogy mit szeretnének, ő pedig két szaloncukorral jelezte, hogy itt járt – folytatja Tamás. – Nem az számít, hogy az ajándék mennyibe kerül, egyik lányunkat például egy hatalmas üveg nutellával leptük meg. Krisztinával a leginkább a kézzel készített dolgokat értékeljük.

Bálint már alig várja, hogy mézeskalácsot süthessen Brigittával. A sütire ráírják annak a nevét, aki kapja, majd szépen becsomagolják. A hagyományos karácsonyi menü a fiúknak halászlé, a többieknek pedig kapros juhtúróval töltött csirkemell rizzsel és krumplisalátával. Szenteste nincs jövés-menés, a tágabb család másnap gyűlik össze Tamás anyukájánál. Az ünneplés a betlehemi játékokkal zárul – ha nem túl fáradtak. 

Kapcsolódó cikkek