Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Magán fürdőkápolna
A balfi Szent József-kápolnát több mint száz éve dr. Wosinski István családja birtokolja, dédunokája újíttatta fel az épületet

A templomok története, rejtett és látható kincseik

Magán fürdőkápolna

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több vallási közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

A balfi gyógyfürdő parkjában 1773-ban épült fel Szent József tiszteletére a késő barokk jellegű, egyhajós fürdőkápolna. A főbejárat előtti kis szélfogón Sopron város címere díszlik. Az oltárkép Szent Józsefet ábrázolja a gyermek Jézussal, az oltár fafaragása Sedlmayer András munkája 1773-ból, a mennyezeti és faliképeket Dorfmeister István készítette.

A római kor óta ismert balfi gyógyfürdőt dr. Wosinski István orvos 1898-ban vásárolta meg Soprontól, 15 évvel később a kápolna is a tulajdonába került. Ahogy a templombelsőben található egyik fekete márványtábla bi­­zonyítja, a tulajdonos és neje, Wosinski-Siemens Mária grófné kötelezték gyermekeiket és ezek utódait, hogy „ezen Isten házát Isten nagyobb dicsőségére örök időkön át fenn fogják tartani és gondozni”.

A II. világháború után a fürdőt államosították, de a kápolna – melyet továbbra is a katolikus egyház használt – a család birtokában maradt. 2008-ban a Mű­­emlékvédelmi Hivatal felhívta az – időközben bel- és külföldön szétszóródott – tulajdonosok fi­­gyelmét a kápolna rossz állapotára. A leszármazottak közül a kismartoni (Eisenstadt) Paul Szimak, Wosinski István dédunokája átvállalta a renoválás költségeit, „cserébe” megkapta a tulajdonrész többségét. A kül­­ső–belső restaurálás során megújult a tető, a belső – töredezett – burkolólapok, a padok, az ablakok–ajtók, a párkányzat, az oltárt renoválták, újraaranyozták. A ká­­polna körül lefolyóárkot ástak és becsöveztették, a be­­járathoz új homokkőlépcsőfokok készültek. 2011-ben a felújítás folytatódott a harangok, a tartószerkezet és az automatika korszerűsítésével.

– A felújítás tulajdonképpen befejeződött – tudtuk meg Né­­meth Antal kópházi plébánostól, aki a balfi katolikus hívek lel­­ki gondozását is végzi –, még a ká­­polna fűtését kell megoldani, ez a betegek és a helyiek szempontjából is elodázhatatlan kérdés. Reméljük, az idei költségvetésbe belefér, de természetesen a tulajdonost is be kell vonni a tervezésbe, a munkálatokba. A ká­­polnában heti kétszer – csütörtökön és szombaton – van szentmise, nagyon kedvelt nemcsak a fürdő betegei körében, de a helyiek is ragaszkodnak hozzá, még esküvőket is tar­­tanak itt. Gyakran kapunk az ország távoli szegleteiben élőktől levelet, akik itt gyógyultak, és továbbra is szeretettel gondolnak a mi fürdőkápolnánkra.

Kapcsolódó cikkek