Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Levéltárosok vándorgyűlése

Levéltárosok vándorgyűlése

| Pluzsik Tamás | Panoráma

Levéltáros vándorgyűlést rendeztek Sopronban. A mintegy 800 fős Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben megtartja háromnapos rendezvényét, az idei egyik központi témája a 100 évvel ezelőtti népszavazás volt.

A vándorgyűlés résztvevőit videoüzenetben köszöntötte dr. Kásler Miklós. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere hangsúlyozta a levéltáros szakma, ezzel együtt maguknak a levéltáraknak a kiemelkedő fontosságát és szerepét kulturális értékeink megőrzésében.

– Az emberiség sokkal szegényebb lenne, ha nem születtek volna meg az újabb és újabb tudományos vívmányok, és nem tanulhattunk volna a múlt hibáiból, a múlt eredményeiből, ha a levéltárak nem őrizték volna meg számunkra a múlt generációinak értékeit – fogalmazott a miniszter. – Nem ismernénk történelmünket, történeti dokumentumainkat a levéltárak nélkül, legyen szó középkori eseményekről vagy éppen a 20. századról – tette hozzá a tárcavezető.

Sopron önkormányzata nevében Tóth Éva önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket, aki szólt arról, hogy Magyarország egyik legrégebbi és egyúttal leggazdagabb közlevéltárainak egyike van Sopronban, ahol sok-sok egyéb mellett Mátyás király, Luther Márton és gróf Széchenyi István aláírását is őrzik.

2012-től a vándorgyűléseket a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló Nyitott Levéltárak országos programsorozat keretében rendezik meg, melynek idén két kiemelt témája van, mindkettő szorosan kapcsolódik Sopron történelméhez. Az egyik az 1921. évi nyugat-magyarországi, benne a soproni események, melyről a rendezvény első napján dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója tartott előadást. A másik téma a magyarországi bor és borászat története, beleértve a Soproni borvidéket is. Ebben a témakörben dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények gyűjteményvezetője A kék franktól a kékfrankig címmel tartott előadást. A fentieket kiegészítették még szekcióülések és kerekasztal-beszélgetések. 

Kapcsolódó cikkek