Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Legyünk biztonságban a strandon és otthon is!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Beköszöntött a nyár, itt a kánikula. Megváltozott az életünk: az iskolás gyerekek otthon vagy táborban vannak, munka után strandon hűsölünk. Fontos, hogy most is maradjunk biztonságban!

A forró időjárás sokakat a vízpartokra csábított. Megtelt fürdőzőkkel a Tómalom, népszerű volt a Lőver strand is. – Az első és legfontosabb szabály: használjuk a standon az értékmegőrzőt! – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – A törölköző nem védi meg az értékeinket, ha csak letakarjuk a táskánkat, és őrizetlenül a parton hagyjuk, akkor megkönnyítjük a bűnözők dolgát. Fontos, hogy a standra annyi pénzt vigyünk magunkkal, amennyire szükségünk van, az elektronikai eszközöket, tableteket lehetőleg ne tartsuk magunknál!

Nemcsak az értékeinket, de az egészségünket is védenünk kell a strandon: a tűző napon ne töltsünk túl hosszú időt, használjunk fényvédő szereket, igyunk sokat, de ne alkoholt! Ha mégis az utóbbit fogyasztottuk, akkor ne kezdjünk el vízbe ugrálni, vagy vízijárműveket vezetni, mert nem csak a saját testi épségünket veszélyeztetjük.

– Most az iskolás gyerekek jelentős része több órát tölt otthon egyedül – folytatta az őrnagy. – Ha sokat ül a gép vagy okostelefon előtt, akkor beszélgessünk vele a tudatos internethasználatról! Hiába „nyomkodja” ő gyorsabban a gombokat, a következményekkel nincs tisztában. Azt sokkal jobban látja a szülő, hogy hosszú távon milyen hatása lehet például egy nyilvános posztnak.

Sokan közlekednek biciklivel, lényeges, hogy betartsák a szabályokat, például a zebránál mindig szálljanak le! Ha megérkeznek az úti célhoz, akkor pedig zárják le a biciklit! Forró időben az autóban egy percre sem szabad hagynunk gyereket, kutyát, ahogy az értékeinket is tegyük el a látható helyekről!

Kapcsolódó cikkek