Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyünk biztonságban a kerékpáron is!

Rendőrségi sorozat

Legyünk biztonságban a kerékpáron is!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy nő a kerékpárosok száma Sopronban is. Egyre több kétkerekűvel találkozunk a városi utakon. Fontos, hogy mindenki biztonságban legyen, aki bicajra száll – ehhez viszont elengedhetetlen a szabályok ismerete és betartása is.

Amikor a téli pihenő után elővesszük a kerékpárokat, fontos, hogy átnézzük azokat. A KRESZ több kötelező tartozékot is előír, ezek felsorolásszerűen: megbízható kormány, két egymástól függetlenül működő fék, a kerekeken fényvisszaverő prizma, csengő, csökkent látási viszonyok mellett lámpa: elől fehér, hátul piros, amely lehet folyamatosan világító és villogó is.

– Lakott területen kívül sötétedéskor szükség van a láthatósági mellényre is – hangsúlyozta Babella-Lukács Katalin őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Városban ez nem kötelező, de a saját biztonságunk érdekében azt ajánlom, hogy mindenki hordja. Bizonyított tény, hogy így sokkal könnyebben és hamarabb észreveszik az autósok a kerékpárosokat. Szintén hasznosak a testünkre vagy a kerékpárokra helyezhető fényvisszaverők, de akár a vázra rakható matricák is. A kisgyerekek kerékpárjára nem árt zászlót tenni, így az alacsonyabb szerkezet is jobban látható. A sisak szintén nem kötelező, de mindenkinek ajánlom.

Bár a kerékpározáshoz nem szükséges semmilyen végzettség, de fontos, hogy mielőtt egy kisgyerek elkezd biciklizni, a szülő elmagyarázza, megtanítsa az alapvető szabályokat.

– Lényeges, hogy ha gyalogátkelőn megyünk át, akkor le kell szállni a kerékpárról és áttolni – folytatta az őrnagy. – Győződjünk meg mindig arról, hogy megadják-e nekünk az elsőbbséget, vegyük fel a szemkontaktust az autósokkal! Lakott területen kívül balra kanyarodásnál szintén le kell szállni a kerékpárról, és áttolni az úton. A tapasztalataim szerint lakott területen belül, főleg a forgalmas utakon is érdemes így tenni.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...