Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyenek rendben a zöldterületek!
A Sopron Holding Zrt. munkatársai nyírják a füvet a közterületeken, a játszótereken, parkokban is. Fotó: Filep István

Legyenek rendben a zöldterületek!

| P. Horváth László | Panoráma

Azért, hogy városunk szép és gondozott legyen, mindenkinek tennie kell a dolgát.

 A saját ingatlan előtti járdák, árkok és füves területek, a sövények gondozása az útszegélyig a tulajdonos feladata. A többi közterületet a Sopron Holding Zrt. tartja rendben.

– Az ingatlan előtti árkok és füves területek gondozását az önkormányzat 20/2008. (VI. 30.) rendelete szabályozza – mondta dr. Sárvári Szabolcs jegyző a Soproni Témának. – Ez alapján az ingatlan előtti járdák, árkok és füves területek tisztán tartása – nyáron és télen is – a tulajdonos feladata, éppúgy, mint a sövénynyírás. A társasházak esetében a közös képviselő intézi ezen munkákat. Fontos, hogy a fű magassága ne haladja meg a tizenöt centimétert! Az ingatlanról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló faágakat és bokrokat úgy nyessék meg, hogy azok ne akadályozzák a gépjármű- és a gyalogos közlekedést, illetve ne takarják ki a közúti forgalomjelző táblákat, lámpákat! További feladat a lehullott falevelek és apróhulladék összegyűjtése és elszállítása.

A jegyző ismételten kitért arra is, hogy az ingatlan előtt mekkora területet kell gondozni. Ide tartozik többek között a telekhatár, valamint a burkolt úttest közötti rész, szilárd burkolatú út hiányában a telekhatártól a forgalom által kialakított forgalmi sáv széle, illetve a járdaszakasz melletti nyílt árok is. A beépítetlen telkekről sem szabad megfeledkezni, hiszen a gazos részek nemcsak csúfítják a látképet, hanem az allergiát okozó növények és kórokozók is megtelepedhetnek az elhanyagolt ingatlanokon.

Városunkban az egyéb közterületeket, játszótereket, parkokat, a körforgalmakban lévő virágos és füves területeket a Sopron Holding Zrt. munkatársai rendszeresen nyírják, gondozzák, permetezik, öntözik. Azért, hogy városunk tiszta és szép legyen, mindenkinek tennie kell a dolgát!

Milyen magasan nyírjunk?

A fűfelületünket tavasszal és ősszel vághatjuk alacsonyabb tarlómagasságúra. Ez pázsitnál 3–5 centiméter, díszgyepeknél 6–8 centiméter. Nyáron, ha nem akarjuk gyepünket kiégetni, legyengíteni, akkor a pázsitoknál 5–6, illetve a díszgyepeknél 8–10 centiméter legyen a vágott fű magassága.

Kapcsolódó cikkek