Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyen titkos a jelszó!

Rendőrségi sorozat

Legyen titkos a jelszó!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Megtudták a jelszavamat, és beléptek az e-mail-fiókomba, posztoltak a nevemben a Facebookon, használták a netbankomat. Egyre gyakrabban kapnak hasonló bejelentéseket a soproni rendőrök. Előzzük meg a problémákat!

Vigyázzunk értékeinkre – erre tanítottak minket szüleink, nagyszüleink. Akkor még „csak” a kézzelfogható dolgokról volt szó: ékszerek, autók, porcelán, készpénz vagy épp egy drága ruha. Ma már sokszor a legnagyobb értékek virtuálisak: bankszámlánkhoz a netbankon keresztül férünk hozzá, telefonunkon tárolunk rengeteg adatot, e-mail-fiókunk és a közösségi oldalakon lévő profilunk számtalan információt tartalmaz.

– Több bejelentést is kaptunk a közelmúltban, előfordult közöttük adathalászat is – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Másoknál pedig azok éltek vissza a jelszóval, akikben korábban megbíztak. A tiniknél megszokott, hogy a barátok ismerik egymás kódjait, belépnek egymás profiljába a közösségi oldalakon. Ha viszont a barátság megszakad, akkor előfordul, hogy ezekkel az adatokkal visszaélnek. Ez természetesen bűncselekménynek számít.

Az őrnagytól megtudtuk: előfordul, hogy a munkahelyeken közös gépet használnak a kollégák, viszont nem lépnek ki minden esetben az alkalmazásaikból, így a következő felhasználó szintén hozzáfér. Fontos, hogy az olyan eszközökön, amelyeket nem csak egyedül használunk, ne mentsük el a jelszavakat.

– Egy jelszó akkor biztonságos, ha semmilyen módon nem utal a tulajdonosára – tette hozzá Babella-Lukács Katalin. – Ne legyen a jelszóban a saját vagy a kutyánk neve, a születési dátumunk. Ami viszont kötelező: a kis- és nagybetűk, a számok, a speciális karakterek használata. És nagyon fontos, hogy meg tudjuk jegyezni.

Léteznek már speciális jelszavakat generáló alkalmazások, a szakemberek szerint célszerű ezeket is használni. 

Kapcsolódó cikkek