Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyen élmény  az osztálykirándulás!

Rendőrségi sorozat

Legyen élmény az osztálykirándulás!

| Czetin Zoltán | Panoráma

A májussal együtt elérkezett az osztálykirándulások főszezonja is. Útnak indulnak ilyenkor az általános és középiskolások, akik számtalan élményt gyűjtenek. Fontos, hogy ezekről szóljon a kirándulás, és ne árnyékolják be balesetek, lopások.

Az osztálykirándulás mindig várva várt esemény a tanévben, amelyre fontos, hogy a résztvevő diákok és családjaik, valamint a pedagógusok is felkészüljenek.

– Ma már egyre gyakrabban tömegközlekedéssel jutnak el a kirándulás helyszínére az osztályok – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Fontos, hogy ha nem egy helyen ülnek le a résztvevők, akkor mindenki tudja, hogy hol kell leszállni! A táskákat olyan helyre rakják, ahol még elérik! Mielőtt leszállnának, mindenki ellenőrizze, hogy megvan-e a táskája, kabátja, telefonja! Fontos betartani a csoportos közlekedés szabályait – ideális esetben legalább három kísérő van a csoporttal. Úttesten átkeléskor egy felnőtt elöl, egy hátul megy, egy pedig középen. Ha csak ketten vannak, akkor elöl és hátul kell helyet foglalni.

A kirándulásokra általában kapnak költőpénzt a diákok – a szakember szerint fontos, hogy ez ne legyen túl magas összeg. Mindig olyan helyre, például kabát vagy táska belső zsebébe tegyék, ahonnan nem lehet könnyen elemelni! Az sem árt, ha nem egy helyen van az összes pénz.

– Ma már szinte mindenki visz magával mobiltelefont, ami egyrészt nagyon hasznos, ugyanakkor ügyelni kell rá – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Ha egy gyerek lemarad, elkallódik, akkor fel tudja hívni a többieket vagy a pedagógust. Ugyanígy biztonságérzetet ad, ha az otthon lévő szülő is tudja a kísérők telefonszámát.

A kirándulásokon fontos, hogy mindig megbeszéljenek találkozási helyeket és időpontokat a csoportok. Ilyenkor ellenőrizzék a létszámot, hogy ugyanannyian menjenek haza, mint amennyien elindultak…!

Kapcsolódó cikkek