Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyen biztonságban  a fűnyírónk (is)!

Rendőrségi sorozat

Legyen biztonságban a fűnyírónk (is)!

| Czetin Zoltán | Panoráma

A tavasszal együtt elérkezett a kertészkedés szezonja – egyre többet járnak a tulajdonosok a hétvégi telkekre. Az nem túl jó élmény, ha valaki betört a területünkre, az pedig még rosszabb, ha el is vitt valamit…

Télen sokan bezárják a hétvégi házukat, a telek kapujára lakatot tesznek, és egészen tavaszig nem is járnak arra. Fontos, hogy abban az időszakban is biztonságban tudjuk az értékeinket, amikor ritkán használjuk azokat, de ugyanilyen lényeges, hogy most, a „szezonban” se könnyítsük meg a tolvajok dolgát.

– Természetesen az értékeit mindenkinek joga van megvédeni, fontos viszont tisztáznunk a megelőző jogos védelem fogalmát – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Ez a gyakorlatra lefordítva azt jelenti, hogy bármilyen eszközt használhatunk, de az nem lehet alkalmas az élet kioltására. Azt javasoljuk, hogy szerezzenek be komolyabb nyílászárókat, zárakat a kerttulajdonosok, hasznos lehet az ugatós kutya és kamera kihelyezése is. Áramot csak annyit szabad vezetni a kerítésbe, ami nem okoz komoly sérülést, és erre mindig táblának kell felhívnia a figyelmet.

Mivel a kiskertek sokszor kívül esnek a forgalmas utakon, ezért könnyebb célpontot jelentenek a bűnözőknek. Az őrnagy szerint akkor járunk a legjobban, ha a lehető legkevesebb értéket tárolunk ezeken a helyeken.

– Az értékes fűnyírókat, kerti szerszámokat, ha lehetséges, akkor biztonságosabb hazavinni – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Ha elektronikai cikkeket, például laptopot, tabletet, hangfalakat viszünk ki egy hétvégi összejövetelre, akkor azokat semmiképp ne hagyjuk a kertben! És természetesen hasznos az is, ha a szomszédok figyelnek egymás területére, ha gyanús alakokat látnak, akkor azt jelzik.

Kapcsolódó cikkek