Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Legyen a zene mindenkié!”
A héten zárult le a zeneiskola felvételi eljárása, idén is sokan szeretnének csatlakozni a soproni zeneértők és -művelők táborához – hangsúlyozta Lampert Tünde igazgató

Iskolák az alapoktól a felsőfokig

„Legyen a zene mindenkié!”

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopron iskolaváros: az alapfoktól a felsőoktatásig minden intézménytípus széles palettán képviselteti magát. Sorozatunkban a város iskoláit mutatjuk be, történelmüket, jelenüket és terveiket.

A Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek és választható hangszereinek száma a közel két évszázad alatt folyamatosan emelkedik: jelenleg közel hatszáz diákot 32 aktív pedagógus avat be a zene világába, a növendékek tizennyolc hangszer közül választhatnak.


– Iskolatípusunk sajátossága a csoportos mellett az egyéni oktatás – hangsúlyozta Lampert Tünde igazgató. – Az A tagozatosok heti 2×30 perces, a B tagozatosok 2×45 perces hangszeres órán vesznek részt. Emellett minden diák heti 2×45 perces csoportos foglalkozásra jár: ez a művészeti alapvizsga letételéig szolfézs, utána választható zeneelmélet, illetve csatlakozhatnak a kisegyüttesekhez, csoportokhoz is. A kórus, a leány kamarakórus, a fúvós-, a vonószenekar, az ütős-, a fuvola-, a kamara- és a csengettyűegyüttes nemcsak intézményen belül, de városi és városon kívüli rendezvényeken is rendszeresen bemutatkozik. A zenei pályára készülőknek biztosítjuk a heti egy zongoraórát is. Pedagógusaink közel 80 százaléka aktív muzsikus: a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, a Városi Fúvószenekar, kórusok vagy a Petőfi Színház munkájában vesz részt.

 Lampert Tünde igazgató
A hagyományos rendezvények közül kiemelkedik a közel másfél évtizedes múltra visszatekintő Zene*Vár, amelyben évente négy alkalommal másodikos kisdiákokat várják interaktív hangszerbemutatókkal és a hozzá kapcsolódó rajzpályázattal. Hatodszor rendezték meg idén a Népdaléneklési Fesztivált hagyományosan Kodály Zoltán halálának évfordulójához kapcsolódva. A verseny zsűrijében a Magyar Kodály Társaság 2016 novemberében alakult soproni tagcsoportja is képviselteti magát. A zene világnapján kettős rendezvénnyel készül a zeneiskola: az ünnepi hangverseny mellett egy vidám zenei délutánra várják a növendékeket és szüleiket. Az adventi hangversenyt december elején, a zenekari kíséretes növendékhangversenyt pedig a névadó Horváth József név- és születésnapjához kapcsolódva márciusban rendezik meg a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Jó kapcsolatot ápolnak a kempteni zeneiskolával, idén júniusban a soproniak látogatják meg testvérvárosi intézményüket. A projekthetet a tavalyi nagy sikere után idén is megrendezték: itt délelőttönként a pedagógusok előadásokon, továbbképzéseken vesznek részt, délután pedig kötetlenebb programokkal várják a diákokat és szüleiket. Az új programok közül hagyományteremtőnek szánják a Rá-Hangolót, amelyen a leendő zeneiskolásokat várják, valamint a testvérvárosi izraeli Eilattal szeretnének zenei kapcsolatot is kiépíteni: idén jártak Sopronban a külföldi zeneiskola képviselői. Számos program, esemény kapcsolódik a kamarazenéléshez: két nyári tábort szervez a zeneiskola, az augusztus végi Zene-Bonát az intézményben és a ZeneBalatOnt Pálkövén, valamint kétévente a Kamarazene Fesztivált.


– Mivel a Soproni Tankerületi Központ minden intézménye 2018 szeptemberétől „élesben” használja az e-naplót, ez nálunk is megvalósul a következő tanévtől – tette hozzá Lampert Tünde. – Ehhez a pedagógusi laptopok már megérkeztek, a jövő ehhez kapcsolódó terve pedig az internethálózat teljes körű kialakítása.

A Soproni Liszt Ferenc Zeneegyesület 1829-es alapításától indul a soproni zeneoktatás története. Az egyesület ének- és zenekarának „utánpótlására” is létesült zeneiskola a mai Magyarország területén elsőként jött létre. 1930-tól 35 évig állt az intézmény élén Horváth József hegedűművész, -tanár, karmester, zeneszerző. Vezetése alatt, a 40-es évek végén költözött az iskola az egykori Russ-villába. Az épület egyes részei a 2000-es évek elejére életveszélyessé váltak, ezért az átalakított és kibővített Patak utcai volt jezsuita konviktus épületébe költözött az intézmény, amely 2003-ban vette fel Horváth József nevét.. Az egyesület ének- és zenekarának „utánpótlására” is létesült zeneiskola a mai Magyarország területén elsőként jött létre. 1930-tól 35 évig állt az intézmény élén Horváth József hegedűművész, -tanár, karmester, zeneszerző. Vezetése alatt, a 40-es évek végén költözött az iskola az egykori Russ-villába. Az épület egyes részei a 2000-es évek elejére életveszélyessé váltak, ezért az átalakított és kibővített Patak utcai volt jezsuita konviktus épületébe költözött az intézmény, amely 2003-ban vette fel Horváth József nevét.

Kapcsolódó cikkek