Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Látni és látszani ősszel is
A rendőrség őszi közlekedésbiztonsági kampányának középpontjában a sofőr látása és az autó felkészítettsége áll Fotó: illusztráció

Látni és látszani ősszel is

| Cziráki Viktória | Panoráma

Elindult az ORFK–­OBB őszi balesetmegelőzési kampánya, melynek középpontjában az autó állapota és a sofőr látása áll. A programhoz csatlakozott szakszervizek és optikusok köre is nőtt.

Az ORFK Országos Bal­eset­meg­elő­zési Bizottság idén is meghirdette hagyományossá vált őszi közlekedésbiztonsági kampányát. A „Látni és látszani 2017 – egymásért ” címet viselő kampány októberben vette kezdetét.


Ősszel a közlekedési balesetek bekövetkezésében jellemzően szerepet játszik, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az időszakban az autósok felelőssége a jármű őszi–téli felkészítése, valamint a látásuk épségének ellenőrzése. Az őszi–téli átállással kapcsolatos felkészülés időszerű, melynek keretében fontos a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése, a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray és a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő használata. Javasolt, hogy nagyobb követési távolságot tartva a szokásosnál lassabban vezessünk, illetve a kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolniuk egy kicsit forgalommentes úton vagy vezetéstechnikai pályákon


A kampány keretében arra ösztönzik a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, vagyis vizsgáltassák át az autójuk világítóberendezéseit, gumiabroncsát, valamint ellenőriztessék a látásukat, mindezt térítésmentesen. A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a kampányhoz csatlakozott szervizek külön a kampányra készített igazolólapot adnak át, mely hitelesíti, hogy a vizsgálaton részt vett és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. A csatlakozott optikusoknál ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, ahol szintén igazolólapot kapnak a megjelentek.


Javasolt, hogy a kapott igazolólapot mindenki tartsa magánál a gépjárművével történő közlekedése során, és azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek átadhatja. Ez egy szabályszegés elkövetése esetén a jogkövetkezmények alól ugyan nem mentesíthet, de esetleg a szankció alkalmazása során mérlegelés alapja lehet.

Kapcsolódó cikkek

Értesítést küld a NAV

2018. 09. 12. | Munkatársunktól

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az október végéig kiküldött kivonatokkal mintegy félmillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt évről adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van – közölte a NAV.

Kitáruló épületek

Kitáruló épületek

2018. 09. 12. | Munkatársunktól

A kulturális örökség napja alkalmából szeptember 15-én és 16-án több épület is megnyitja kapuit Sopronban. Vidéken, így Fertődön és Sopronkövesden is lesznek programok.