Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kurucdombi  „Colosseum”

A templomok története, rejtett és látható kincseik

Kurucdombi „Colosseum”

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több keresztény közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

A római Colosseum félkörívét és az ókeresztény bazilika építészeti elemeit ötvözi a kurucdombi Szent István-templom, amely jö­­vőre lesz 75 éves. Alapkövét 1940. június 30-án Papp Kálmán városplébános helyezte el, majd Körmendy Nándor tervei alapján Rosenstingl Antal soproni építészmérnök irányításával épült fel az eredetileg Szent Erzsébetnek ajánlott templom, melyet a Szent István jubileumi év kapcsán szentelt fel államalapítónk tiszteletére 1943. szeptember 8-án Apor Vilmos győri püspök.

A templom formájában ötvözi a Colosseum és az ókeresztény templomok alakját, a torony a kereszttel együtt 33 méter magas

A félköríves templom tizenkét sima, henger alakú oszlopon nyugszik, jelképezve a tizenkét apostolt. A templom díszítésében a soproni művészek jártak élen: a főoltár domborműveit Szakál Ernő és Stöckert Károly faragta, mindketten alkottak más szobrokat is a templomba; a freskókat Sterbenz Károly festette 1945–1961-ig. De készített szobrot a templom számára Föl­­dessy Gyula győri szobrászművész is, a tabernákulumot pedig Körmendy Nándor tervei alapján Schima Bandi győri ötvösművész készítette. A templom érdekessége a Czestochowai fekete Madonna kép, amelyet lengyel hadifoglyok adományoztak a soproni híveknek. Az or­­­gonát Soproni (Schwarz) József zeneművészeti főiskolai tanár tervezte, a budapesti orgonagyárban készült 1956-ban.

A templom külső kerengőjében helyezkedik el Szent István szobra, amely a városban is egyedülálló, így a templom szolgál helyszínül az augusztus 20-i ünnepségnek, melyet a plébánia és a város vezetése minden évben közösen rendez meg.

Böcskei Győző  plébános

– A templom 70 éves jubileumára 2013-ben megújult a templombelső, a festés és a ké­­pek tisztítása mellett a padokat is kárpitoztattuk – mondta el Böcskei Győző plébános. – Az anyagi meg­­­­újulás mellett lelkileg is ráhangolódtunk a jubileumra: minden hónap első vasárnapján vendégatyák mutatták be az esti szentmisét, akik erről a plébániáról kerültek ki vagy korábban itt szolgáltak. A jövő évi 75. évfordulóra is készülünk lelkileg és kézzelfogható tervekkel: fontos feladataink közé tartozik a harangok átszerelése, megújul az elektronikai vezérlés és szükségessé vált a szerkezeti átépítés is, emellett a templomtornyot külsőleg tatarozni szeretnénk, valamint adományokból toronyóra kerülne a torony négy oldalára, így a hívők régi vágya teljesedhet. 

Kapcsolódó cikkek