Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kulturális örökségeink
Az elmúlt hétvégén a Kárpáti-malmot is megtekintették az érdeklődők Fotó: Leczovics Zsolt

Újra őrölt a Kárpáti-malom, hangverseny a zsinagógában

Kulturális örökségeink

| P. Horváth László | Panoráma

Sopronban is változatos programok várták a kulturális örökség napjain az érdeklődőket az elmúlt hétvégén.

Jól sikerült a 17. században épített, de 1949-ben leállított, s mostanra felújított Kárpáti-malom próbaüzeme. A tulajdonos dr. Kárpáti György a kulturális örökség napja előtt lisztet őrölt benne. Az Erhardt étteremben megsütött kenyeret a szombati ünnepélyes megnyitón a megjelentek is megkóstolhatták. Az eseményen részt vett dr. Fodor Tamás is. A polgármester kiemelte: öröm ez az ünnepség, hiszen egy olyan civil kezdeményezés sikerének lehetünk most a tanúi, amely színesíti és talán egy kicsit más aspektusban is bemutatja kulturális örökségeink gazdag tárházát.

– A malom jelenleg előzetes bejelentkezés után látogatható, de a tervek között szerepel, hogy pályázati forrásból oldjuk meg a nyitva tartást és az üzemeltetést – mondta el a helyszínen lapunknak dr. Kárpáti György. –  Az épület belsejében egy kiállítást is szeretnék megnyitni. Itt kapna helyet a soproni fotóművészek alkotásaiból összeállított tárlat. Emellett egy fotóműterem létrehozását is tervezzük. Ebben a műhelyben lehetőség lenne a digitális világban mind inkább elfelejtett analóg, celluloid filmek előhívására.

A malom melletti késő barokk épület felújítása is folyamatban van. Ebben találhat otthonra egy vendéglátóegység, így a malom még vonzóbb turisztikai célpont lehet. A Kárpáti-malom két napon át fogadta a vendégeket. Az érdeklődők megismerkedhettek a malom és a soproni molnárság történetével. Szombaton gyönyörködhettek Fodor Gábor fuvolaművész és Dárdai Árpád zongoraművész játékában, vasárnap pedig St. Martin volt a vendég.

Az örökség napokon a papréti zsinagóga, csakúgy, mint tavaly, idén is megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt vasárnap kora este. A megjelenteket Stubenvoll András, a Soproni Magyar–Izraeli Baráti Kör elnöke, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte.

– A kulturális örökség napi rendezvény jó alkalom arra, hogy az érdeklődők számára bemutassuk a soproni zsidóság múltját, hagyományait – mondta el Tárkányi Sándor. Az okleveles építész az eseményen a neológ izraelita hitközség épületeit ismertette. Szót ejtett a Templom utcai zsinagógáról, a zsidó elemi iskoláról, a zsidó polgári otthonról (aggok háza), valamint a zsidó temető egykori épületeiről is.

A koncerten fellépett a soproni kötődésű Menahem Breuer is. Az 1934-ben Kismartonban (Eisenstadt) született hegedűművész tagja volt az izraeli szimfonikus zenekarnak is.

Tárkányi Sándor végezetül megjegyezte, a Soproni Magyar–Izraeli Baráti Kör és a soproni önkormányzat megállapodásának köszönhetően évente három alkalommal lehet majd főként zenei, kulturális rendezvényt tartani a zsinagógában. A baráti kör adományaként készült el a zsinagóga padlóján a védőbeton és a színpad is.

A hétvégén voltak még programok a Fabricius-házban, a sopronbánfalvi pálos–karmelita templomban, az evangélikus templomban, valamint a Várhelyen is.

Kapcsolódó cikkek