Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Különdíjas „történészek”

| Cziráki Viktória | Panoráma

A Széchenyi-gimnázium két csapata is az első ötben végzett és különdíjat vehetett át az Estöri Kreatív Történelmi Verseny kismartoni döntőjén. Az idei győztes a győri Czuczor csapata lett.

Negyedik és ötödik helyezést, és ezzel együtt két különdíjat sikerült megszereznie két soproni csapatnak az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) rendezett Estöri történelemversenyen. A Széchenyi István Gimnázium csapatai az egész napos megmérettetésen ezzel a mezőny elején végeztek, hiszen a több mint száz induló közül 13 hazai és egy határon túli csapat jutott a döntőbe.  

– Nagyon jól szervezett versenyen vagyunk túl. A feladatok meglepően kreatívak voltak, kihozták a gyerekekből azokat a kompetenciákat, amelyek elérése az iskolai óráknak is célja, de lexikális és történeti tudásra is szükségük volt – értékelte Kismartonban a verseny eredményét Robotka Csaba felkészítő, a Széchenyi-gimnázium történelemtanára. – Szoros volt a mezőny, fél pontokon múltak a helyezések, elégedett vagyok azzal, hogy az első ötbe kerültünk. Úgy gondolom, a tehetséggondozás legjobb terepe az ilyen és hasonló verseny, ezért köszönettel tartozunk az Esterházy Magánalapítványnak.

Az Estöri Kreatív Történelmi Verseny témája az Esterházy család története volt a 17. században. A korábbi fordulókhoz hasonlóan az egész napos döntőn is több feladatot kellett teljesíteni, melyekhez a csapatok már otthon a felkészülési időszakban „kellékeket” készítettek. A háromfős csapatok történelmi háttértudásuk mellett kreativitásban, előadó- és vitakészségben, a fotó- és filmkészítési technikák, valamint a közösségi média használatának jártasságában bizonyítottak a szakmai zsűri előtt. Czigány Balázs projektfelelőstől azt is megtudtuk, hogy a versennyel hagyományt kíván teremteni az Esterházy Magánalapítvány.

Az Estöri Kreatív Történelmi Versenyen első helyezést ért el a győri Czuczor Gergely Gimnázium Rami Palmarum fantázianevű csapata, második a nagykanizsai Batthyány Gimnázium KANI-ZSÁK csapata, harmadik helyezett a szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Zsivány Hármas fantázianevű csapata lett.

Kapcsolódó cikkek