Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kulcs a kutyákhoz
Pálfalvi Edit és Nagy Imre Cinka nevű magyarvizslájukkal – a kutyatrénerek szerint minden problémát meg lehet oldani Fotó: Griechisch Tamás

Edit és Imre minden kedvenchez megtalálja az utat

Kulcs a kutyákhoz

| Köves Andrea | Panoráma

Nincs egyetemes recept, amellyel minden kutya fejleszthető, ám valamilyen módszerrel mindegyik tanítható. Ezt a kulcsot keresi évtizedek óta a soproni kutyatréner házaspár: Pálfalvi Edit és Nagy Imre.

Cinka, a másfél éves magyarvizsla lány kényelmesen elhelyezkedik a kanapén gazdái mellett, meg sem mozdul: ki hinné, hogy egy–egy vadászaton akár 100 kilométert is fut egyhuzamban. A kinti kennelben három másik kan vizsla – két magyar és egy olasz – alig várja, hogy a gazdi nyissa az ajtót, és induljanak a természetbe. A szobában sorakozó sok-sok kupa bizonyítja: a trénerek és kutyáik számtalan megmérettetésen diadalmaskodtak.

– Nyolcadikas koromban kaptam egy talált tacskót; aki ismeri ezt a fajtát, az tudja: nem véletlenül mondják, hogy vannak a kutyák, és vannak a tacskók – mesélte mosolyogva Edit. – Ettől kezdve életem meghatározó részei lettek a kutyusok. Speciális szakterületünk az őrző-védő kutyák képzése, ám a városi kutyasuliban minden fajta négylábúval foglalkozunk. A mi egyedi módszerünk a kulcsmódszer: figyeljük a kutya és a gazda együttműködését, reakcióit, és megkeressük a kettőjük kapcsolatához a kulcsot. Nagyon sok módszer létezik, de nincs egyetemleges megoldás.

A kutyatrénerek számtalan problémás esettel találkoztak. Volt olyan jámbor boxer, aki egyszer csak megharapta a nagymamát, vagy éppen kanapét szétrágó csivava, kertet pusztító border collie.

– Minden problémát meg lehet oldani, csak időt kell rá szánni, hiszen nem minden kutya halad azonos ütemben – emelte ki Nagy Imre. – Fontosak az elméleti alapok, így módszerünkben egyedi, hogy először kutyus nélkül találkozunk a gazdákkal, és mindent átbeszélünk. Nem az a fő célunk, hogy mintakutyákat neveljünk. Azt szeretnénk elérni, hogy a gazda és a kutya örömmel, probléma nélkül közlekedjen, nyugodtan beülhessenek mondjuk egy cukrászdába, feszültségektől mentes, bizalmi kapcsolat legyen közöttük. Nem szabad elfelejteni, hogy a kutya végtelenül okos állat, viszont a döntéshozó képessége egy 3–4 éves gyerek szintjén marad, ezért fontos a póráz használata közterületen.

Pálfalvi Edit az évtizedes tapasztalataikról jelenleg könyvet ír Vadászkutya a családban címmel, a legfőbb célja mindezzel, hogy számos félreértést tisztázzon a témával kapcsolatban, illetve az új, hatékony módszereket bemutassa olvasóinak.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...