Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közúti ellenőrzés

Közúti ellenőrzés

| Cziráki Viktória | Panoráma

Az úgynevezett „finn” módszerrel szűrik ki az ittas vezetőket Sopron útjairól. Ezzel rövid idő alatt több száz autós ellenőrizhető.

A Soproni Rendőrkapitányság rendőrei folyamatosan végeznek úgynevezett „finn módszeres” ittasságellenőrzést. A 2017-es statisztika alapján Sopronban minden 250. gépjárművezető vezette alkoholos állapotban járművét. A napokban is nagyszabású akciót tartott a Soproni Rendőrkapitányság a Győr–Moson–Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályával közösen. Három ittas vezető ellen büntetőfeljelentést tettek – vezetői engedélyük elvétele mellett –, és hárman kaptak 30–30.000 forintos közigazgatási bírságot.


– Alaptalanok azon vélekedések, melyek szerint a járművezetőt „kis” mennyiségű alkohol – egy sör vagy egy pohár bor – a járművezetés során figyelmében, reakcióidejében, vezetéstechnikájában nem befolyásolja – tudtuk meg Kovács Miklós rendőr alezredestől, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjétől. – Az utóbbi hónapokban az „ittas adatokban” javulás tapasztalható, de a bekövetkezett tragédiák indokolják a rendőrség aktív munkáját. A finn módszer lényege, hogy gondos előkészítést, rendőri szervezést követően meghatározott útszakaszon több leállító és biztosító rendőr bevonásával egyidejűleg több járművezető ellenőrzése történik meg rövid idő alatt. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal továbbhaladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, s velük szemben eljárást indítanak. Ezzel a módszerrel egy-egy ittasság-ellenőrzés mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, s negatív eredmény után a gépkocsivezető késedelem nélkül folytathatja az útját. A pozitívuma, hogy rövid idő alatt akár több száz járművezető ellenőrzése végrehajtható.


– Természetesen amennyiben egy ilyen ellenőrzés során más bűncselekmény gyanúja merül fel, a rendőr azonnal intézkedik – zárta az alezredes. – Fontos megemlíteni, hogy a „finn módszeren” kívül a rendőrség számos ellenőrzési formát alkalmaz az utakon egyéb bűncselekmények felderítése érdekében, amire megvannak a technikai eszközeink, módszereink. A Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy megyeszerte találkozhatnak a fenti ellenőrzési formával, így kérünk minden járművezetőt, hogy ittasan ne üljön a volán mögé! Előzzük meg együtt a baleseteket!

Kapcsolódó cikkek