Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közösségi térré válhat
A teljes külső és belső felújítás után a Halász utca 38. szám alatti épületnek és vele együtt a kápolnának is közösségi célú hasznosítást terveznek

A templomok története, rejtett és látható kincseik

Közösségi térré válhat

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több vallási közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

A Halász utca 38. szám alatti barokk épületben Voss Károly és felesége, Lanius Anna Dorottya alapított árvaházat. Mivel azonban a férj 1761-ben elhunyt, feleségére várt a munka folytatása. Ebben Primes György városplébános támogatta, aki az özvegy 1770-ben bekövetkezett halála után megnyitotta az árvaházat, melyben 12 fiút és 12 lányt neveltek egyszerre. A többnyire katolikus szülők árváit 6 és 10 éves koruk között vették fel, a lányokat elsősorban a háztartási munkákra tanították, míg a fiúk „a köz számára éppen kívánatos mesterségekben szereztek jártasságot”.

A Voss-féle árvaház a 20. században a Szent Asztrik Gimnázium növendékei internátusaként is működött. Az épületnek saját kápolnája is létesült, melynek berendezése a barokk stílusjegyeit őrzi. Főoltárképét Dorffmeister István festette, a kápolna oratóriuma késő barokk – copf stílusú. A szentély boltozati képén virágfüzéreket tartó apró puttók repkednek az égbolton. A következő boltszakaszban Sterbenz Károly soproni festő és grafikus 1928-ban készült falképe látható, mely az „Engedjétek hozzám a gyermekeket” bibliai jelenetet ábrázolja. A festmény négy sarkában jelzés nélkül a négy evangélista látható megfestve.


A II. világháború után megszűnt az árvaház, a kápolna viszont tovább működött évtizedeken keresztül.


– A kápolna tető- és a toronyszerkezete nemrégiben teljesen megújult, most és a következő években a templombelső állagmegóvó munkálatai folynak – tudtuk meg Horváth Imre városplébánostól. – A legnagyobb problémát az erős vizesedés okozta, ezért az első ütemben a vizes falburkolatot el kellett távolítani, és a falszigetelést megoldani. A második ütemben a kápolna és a sekrestye aljzatburkolatát és a padlózatot kell felszedni mintegy 30 centis mélységig, majd a feltöltés után kezdődhet a vakolás. Az új nyeregtető kialakítása után a tetőszerkezet Árvaház közi részét is rendbe kell hozatni. A felújítást követően az lesz a feladatunk, hogy az épület és vele együtt a kápolna megfelelő közösségi hasznosítását megtaláljuk, de a pontos tervek még nem születtek meg.

Kapcsolódó cikkek