Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közös járőrözés  a biztonságért
Vig József Attila (b) dr. Túrós Andrástól, az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől vette át a díjat Fotó: Sebestyén Jenő

Közös járőrözés a biztonságért

| Munkatársunktól | Panoráma

A koronavírus miatt a korábbi évekhez képest új feladatokat is el kell látniuk a soproni polgárőröknek.

– A kijárási tilalom bevezetése óta, a megyei rendőrfőkapitány utasítására városunkban is közösen járőrözünk a soproni rendőrökkel – mondta lapunknak Vig József Attila, a soproni polgárőr egyesület elnöke. – A fokozott védekezés a hónap végéig tart. Az egyik feladat a közterületek ellenőrzése, hiszen este nyolc óra után csak indokolt esetben lehet az utcán tartózkodni. A vendéglátóhelyek, éttermek 19 óráig tarthatnak nyitva. Ezen időpont után szúrópróbaszerűen ellenőrizzük, hogy valóban eleget tettek-e az előírásoknak. Bár adventi vásárt nem lehet tartani, de napközben is van teendő. A polgárőrök rendszeresen felkeresik a bevásárlóközpontokat és környéküket, illetve minden olyan közteret, ahol több ember gyűlik össze, és számítani lehet a kisebb bűncselekmények előfordulására. Ilyenkor már a puszta jelenlétünk is visszatartó lehet, de amint bűn­esetet látunk, értesítjük a rendőrséget. Az elmúlt hetekben városunkban kirívó esettel nem találkoztunk a járőrözés során.

Vig József Attila elismerése

Vig József Attila 2008 és 2016 után idén harmadszor kapta meg a polgárőrök Kossuth-díjának számító Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrend elismerést. A polgárőr szövetség jogelődje, az Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége (ÖSZOSZ) 1991-ben jött létre. A szervezet nevét még a megalakulás évében Országos Polgárőr Szövetségre változtatták. Az alapító elnök dr. Kopácsi Sándor nyugalmazott rendőr vezérőrnagy volt.

Kapcsolódó cikkek