Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Középpontban a családok

| Bertha Ágnes | Panoráma

Olyan életmódot alakítottunk ki az elmúlt pár évtizedben az online térnek „köszönhetően”, amely nem kedvez a családoknak – szögezte le Kozma-Vízkeleti Dániel szakpszichológus a hétvégén Sopronban rendezendő Magyar Családterápiás Egyesület vándorgyűlése kapcsán.

Április 26–28. között a Liszt-központban rendezi meg a Magyar Családterápiás Egyesület 33. vándorgyűlését, amelynek középpontjában a családokat és a gyermeknevelést érintő kérdések állnak. Szó lesz többek között párterápiáról, autista gyermeket nevelő, egyszülős és mozaikcsaládokról, szenvedélybetegségekről, a meseterápiáról, a család szerepének és a hűség értelmezésének átalakulásáról is. A vándorgyűlés a szakmai közönségnek szól: szociális, egészségügyi és pedagógiai területen dolgozó szakembereknek. – Már családokkal foglalkozó, illetve erről tanuló kollégákat célzunk meg a rendezvénnyel – tudtuk meg Kozma-Vízkeleti Dániel családterapeutától, klinikai szakpszichológustól, a Magyar Családterápiás Egyesület Etikai Bizottságának elnökétől. – Szakmai nyelvezettel, de gyakorlati megközelítésben szólnak előadásaink nemcsak egyesületünk tagjainak, hanem a társszervezetek képviselőinek. 

Az online tér megjelenése, a közösségi oldalak intenzív használata nem kedvez a családoknak, az együttélésnek, nem erősíti a kapcsolatok ápolását. – A történelemben látjuk, minden változás során felborult az egyensúly a családok életében is – mondta Kozma-Vízkeleti Dániel. – Napjainkban talán az online világ térhódítása a családokat érintő legnagyobb probléma, amely főként a generációk közti párbeszédben érezteti negatív hatását. Mivel a közösségi oldalak pozitív céllal jöttek létre, megkönnyíteni a kapcsolattartást, ezért feladatunk ezeknek a lehetőségeknek a kiaknázása. Az online teret ma már sokan elérik, olyanok is, akik esetleg a beszélgetésekre nem tudnak eljutni, ezért alkalmazunk terápiát például skype-on. Egy-két emberöltő alatt helyreállhat a most felborult egyensúly.

Kapcsolódó cikkek

Másoknak világítanak

Másoknak világítanak

2018. 12. 19. | Madarász Réka

Rácz Tamás és felesége, Krisztina gyengén látók, így az ünnep fényeiből keveset tapasztalnak. A család mégis ugyanolyan örömmel és lelkesedéssel készül a karácsonyra, mint bárki más.