Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közeleg a mindenszentek
Fotó: Griechisch Tamás

Közeleg a mindenszentek

| Munkatársunktól | Panoráma

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. Előbbit már a negyedik században is „megülték”, utóbbi eredete 998-ra nyúlik vissza.

A 4. században mindenszentek ünnepét a pünkösd utáni első vasárnap tartották. Kezdetben az összes keresztény vértanúra, később „minden tökéletes igazra” emlékező ünnepet a 8. században tették át november elsejére. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már elismerte az új ünnepet, amikor a tisztítótűzben megtisztult, már a mennyekbe jutottakra emlékeznek. 

Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a temetők nagy keresztjénél ma is elimádkozzák a mindenszentek litániáját, és megáldják az új síremlékeket. Magyarország egyes vidékein e napon harangoztattak a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Mindenszentek Magyarországon 2000 óta, fél évszázad után ismét munkaszüneti nap.

A november 2-i halottak napját Szent Odiló clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként a clunyi bencés apátság alá tartozó bencés házakban. Hamarosan a renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, az értük való közbenjárás a purgatórium katolikus hittételén alapul. E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. A szokáshoz kapcsolódó némely népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a világosban a „véletlenül kiszabadult lelkek” újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket.

Temetői nyitva tartás

A Szent Mihály-temető október 29-én és 30-án 7–18 óra között, október 31-én, valamint november 1–3-a között 7–20 óra között, 4-én pedig 7–18 óra között tart nyitva. Mindenszentekkor és halottak napján a temetőbe gépkocsival behajtani nem lehet; a többi napokon 400 forint térítés mellett lehetséges mindez, a mozgáskorlátozottaknak ingyenes. A temető november 5-től 7–16 óráig tart nyitva. Az evangélikus temető október 31. és november 2. között 7 órától 21 óráig lesz nyitva, november 3-án és 4-én 7-től 19 óráig lehet a sírokat látogatni. A sopronbánfalvi temető október 31-től, szerdától november 4-ig, vasárnapig 7–20 óra között látogatható, majd november 5-től áttérnek a téli nyitva tartásra, amikor 8–16 óra között látogatható a sírkert. A balfi temető nincs körülkerítve, így bármikor látogatható.

Önkéntesek gondozzák a sírokat

Régi elhagyott, gondozatlan sírok rendbetételét vállalta az Egészséges, emberibb környezetért és a Virágos Sopronért maroknyi csapata. Az önkéntesek a római katolikus temetőkben végezték áldozatos munkájukat. Lenyesték az elburjánzott ágakat, megkapálták a gazos felületeket. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek