Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kórusmuzsika a múltból
A Soproni Magyar Férfi Dalkör egy 19. század végi csoportképen. Fotóreprodukció: Pluzsik Tamás

Kórusmuzsika a múltból

| Pluzsik Tamás | Panoráma

Egy érdekes, a maga nemében kuriózumnak számító fotóra lettem figyelmes egy budapesti online árverésen. Az eredetiben viszonylag nagy méretű, tűéles kontaktmásolat a Soproni Magyar Férfi Dalkört ábrázolja.

Mint ahogy a fotó készítőjének nevére, úgy a felvétel készítésének időpontjára is csak következtetni lehet – vélhetőleg valamikor a 19. század végén állíthatta össze műtermében a csoportképet az egykori kolléga.

Hogy magáról a Soproni Magyar Férfi Dalkörről többet megtudjak, valamint hogy biztatást nyerjek az unikális fotó megvásárlására, segítségül hívtam Nagy Alpár nyugalmazott tanszékvezető főiskolai docenst, a Liszt Ferenc Társaság Soproni Tagozatának volt vezetőjét, aki több munkájában is foglalkozott Sopron zenetörténetével, így a kórusmuzsikával is.

– Sopron város dalos kultúrájának gyökerei a XVI–XVII. századba nyúlnak vissza, bár az első dalegylet, melynek alapítója, Süssmann Károly, az evangélikus templom orgonistája, csak 1844 májusában mutatkozott be. A fotón is szereplő kórus elődje, az Oedenburger Männer­gesangverein 1875-ben alakult, majd hamarosan nevet változtatott, előbb Soproni Férfidalárda, majd 1881-től „Magyar ajakról magyar szívhez zengjen dalunk, míg magyar lesz” jelszóval, Kapi Gyula vezetésével Soproni Magyar Férfi Dalkör néven lépett közönség elé.

1925 nyarán, a kórus alapításának ötvenedik évfordulóján a Magyar Dalosszövetség országos dalosversenyt rendezett Sopronban, melyen 126 kórus vett részt. A korabeli meghívón ez a mondat szerepelt: „Szállj meg ott, hol víg danára gyűlnek, Rossz szívűek dalra nem hevülnek.”.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...