Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Koronázó Kecske-templom
A Kecske-templom ékessége a gótikus boltívek alatt a barokk oltár és szószék

Koronázó Kecske-templom

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több keresztény közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

Sopron történelmi emlékekben leggazdagabb temploma sok néven ismert: Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték, építtetői a ferencesek, ké­­sőbbi használói a bencések, de a helyiek leginkább a hozzákapcsolódó monda és az adományozó neve alapján Kecske-templomként em­­legetik. A ró­­mai Isis-szentély maradványaira a ferences rend emelt gótikus templomot és kolostort: a szentély 1280-ra készült el, de a sekrestyerészben feltártak egy korábbi kápolnát is. A torony, a ha­­jóboltozat és az orgonakarzat a 14. században épült Geisser Miklós segítségével, családjának fából készült, disznóbőrrel bevont pajzsát a Káp­­talanteremben őrzik. Itt látható egy 16–17. századi spanyol divatú női ruha rekonstrukciója is, melynek eredetijét a szószék közelében talált sírban lelték fel.

A Geissner család adományaiból bővült templomban 5 országgyűlést és 3 koronázást is tartottak

A 16. századtól ugyanis a szentély alatti népkriptába és a templomhajóba szerzetesek és jómódú polgárok, nemesek temetkeztek. A templom virágkorát a 17. szá­­zadban élte: országgyűléseknek, király- és királynő-koronázásoknak adott helyet. Miután 1787-ben II. József feloszlatta a fe­­rences rendet, 15 évnyi kihasználatlanság után 1802-ben a bencések kezébe került a templom és a ko­­lostor, ők 1948-ban kényszerültek elhagyni templomukat és iskolájukat. A kolostor előbb kollégiumként, majd 2003-tól idősek otthonaként működik már a ben­­cések tulajdonában. 2002-től komoly rekonstrukció kezdődött a templomban: megújult a szentély mennyezetfestése, majd megtörtént a kő- és falres­­taurálás, rejtett festmények is elő­­kerültek. Megújult a kö­­zépko­ri káptalanterem. In­­ter­­aktív eszközök segítségével informálódhatunk, a múzeumbolt kolostori termékeket kínál.  

Horváth László templomigaz­­gató büszkén mutatta a templom kincseit. Az északi kapu fe­­lett látható a legrégebbi ma­­gyar­­or­­szági Köpenyes Mária áb­­rá­­zolás, jelenlegi formájában idősebb Storno Ferenc restaurálása – középkori alapok nyomán – 1867-ből. 2011-ben befejeződött a most látható felújítás. A mennyezet a 17. századi csillagos díszítést másolja, mellette lyukacsos körök, melyek az akusztika javítására hivatottak: az ötletet a fe­­rences rend a török hódoltság idején sorra épülő mecsetekből vette. Különleges a templom orgonája is: ónsípjait a két haranggal együtt az első világháborúban elvitték, ezeket Cézár Gyula találmánya alapján papírsípokkal pótolták. Egyedülálló a Ka­­piszt­­rán-szószék, melyen a ha­­gyomány szerint 1455-ben prédikált Kapisztrán János. A kerengőről a szószékre vezető lépcsőt a rekonstrukció nyomán nyitották meg és tették látogathatóvá. 

Kapcsolódó cikkek