Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Körbetáncolják  a Kárpát-medencét
A soproni Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes is csatlakozott az országos kezdeményezéshez Fotó: Griechisch Tamás

Körbetáncolják a Kárpát-medencét

| P. Horváth László | Panoráma

A Sopron, valamint a Testvériség Táncegyüttesnek köszönhetően városunk is megjelenik a nemzeti összetartozás napja alkalmából készülő videóban, amelyben Kárpát-medencei együttesek adják elő hagyományos táncaikat.

Június 4-e, a nemzeti összetartozás napja méltó megünneplésére országos mozgalmat indított a szombathelyi ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A kezdeményezésben arra kérték az ország tánccsoportjait, hogy 1–2 perces videókban örökítsék meg a tájegységükre jellemző néptáncokat, és ezeket osszák meg a közösségi média felületein. Az elkészült felvételeket a kezdeményezés facebook-oldalán gyűjtik csokorba, illetve június 4-én 10–12 percesre tervezett videómontázst tesznek közzé a kisfilmekből. 

A felhívás hatására két táncegyüttes is elkészítette Sopronról szóló kisfilmjét. A Sopron Táncegyüttes tagjai a Fajkusz és a Figurás Banda zenéjére táncoltak a Szentháromság-szobornál, a Mária-szobornál, a Hűség-kútnál, a Fő téren, illetve a Tűztoronynál, a Várfalnál.

– Sopron múltjára, hagyományaira, kultúrájára nagyban támaszkodó együttes vagyunk, így természetes volt számunkra, hogy az alkotásba belevegyük ezeket a történelmi helyszíneket, köztéri alkotásokat – mondta Sipos Ferenc, az együttes vezetője. – Az egykori Sopron vármegye területén lévő Vitnyéd településről származó csárdást is bevettük a produkcióba. Ebben megjelenik még a híres soproni zenész, Tendl Pál cimbalomjátéka is.

A Sopron és környéke néptánchagyományait őrző Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes is csatlakozott a kezdeményezéshez. Csoltói József, az együttes művészeti vezetője hozzátette: szólistáik a város fő jelképének számító Tűztorony lábánál, a Hűségkapu mellett járták el egyik kedvenc hagyományőrző, keringő alapú táncukat, a Zwiefachert, azaz a kettőskét. A táncosok örültek az alkalomnak, és annak is, hogy a közel három hónapos szünet után magukra ölthették környékünk legjellegzetesebb német viseleteit.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...