Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Konzervatív bástya
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott eskütételét követően az Országgyűlés május 16-i ülésén. Fotó: MTI – Máthé Zoltán

Ötödször is letette az esküt Orbán Viktor miniszterelnök

Konzervatív bástya

| Panoráma

– Magyarország a következő években védeni fogja a családokat, és büszke lesz a gyermekeire – emelte ki Orbán Viktor múlt hétfőn a parlamentben, miután ismét miniszterelnökké választották.

Orbán Viktort 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg kormányfőnek a képviselők.

– Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk korszaka lesz – jelentette ki a miniszterelnök az újraválasztását követően a parlamentben. Orbán Viktor beszédében emlékeztetett: a háború és a válaszként adott európai szankciós politika energiaválságot idézett elő, az energiaválság és az amerikai kamatemelések együtt elhozták a magas infláció korszakát, és mindez együtt gazdasági visszaeséshez vezet.

A kormányfő beszédében kiemelte: Magyarországra ma nem a népessége, hadserege vagy gazdasági ereje miatt irányul szokatlan mértékben a nyugati közvélemény figyelme, hanem azért, mert Lengyelország mellett Magyarország vált a nyugati világ utolsó keresztény, konzervatív bástyájává.

Orbán Viktor leszögezte: Magyarország az Európai Unió tagja, és érdeke, hogy a következő évtizedben az is maradjon. Ugyanakkor nem fogad el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat. – Mi továbbra sem adjuk fel a határok védelmét, nem bontjuk le a kerítést, és nem engedünk be migránsokat, megvédjük a családjainkat, a genderaktivistákat nem engedjük be az iskoláinkba, nálunk az apa férfi, az anya nő, gyerekeinket pedig hagyják békén! – jelentette ki a miniszterelnök.

Mint ismert, megalakult az új kormány is: Orbán Viktor Semjén Zsoltot kérte fel általános miniszterelnök-helyettesnek, ő egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd. A Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetését Csák János látja el, a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Pétert, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt, a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt kérte fel a kormányfő. A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozik a következő négy évben.

(Forrás: mti)

Kapcsolódó cikkek