Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kondenzációs kazánok kora
– Az érvényben lévő szabályozás szerint most már csak az úgynevezett kondenzációs gázkazánokat lehet üzembe helyezni – mondta lapunknak Gyurátz László gázvezeték- és -készülékszerelő Fotó: Gr

Kondenzációs kazánok kora

| P. Horváth László | Panoráma

Mikor ellenőriztessük a gázkazánokat, és mi a teendő akkor, ha ki kell cserélni ezeket a berendezéseket? – a fűtési szezon kezdetén lapunk utánajárt a témának.

– Fontos, hogy évente legalább egyszer ellenőriztessük, illetve vizsgáltassuk meg a gázkazánokat – hívta fel a figyelmet Gyurátz László gázvezeték- és -készülékszerelő. – Ennek azonban nem feltétlenül kell a téli időszakra esnie. Manapság a legtöbb háztartásban a meleg vizet is a gázkazánok állítják elő, így ezek a készülékek az év minden napján üzemelnek. Éppen ezért a szakember nyáron is átnézheti ezeket. Ebben az időszakban a várakozási idő is lényegesen rövidebb. Jelenleg olyan sokan keresnek meg bennünket is ilyen kéréssel, hogy azonnal nem tudjuk elvállalni a munkát. 

Gyurátz László arról is tájékoztatta olvasóinkat, mi a teendő akkor, ha teljesen elromlik egy gázkazán és emiatt ki kell cserélni. – Az érvényben lévő szabályozás szerint most már csak az úgynevezett kondenzációs gázkazánokat lehet üzembe helyezni – részletezte a szakember. – A családi házaknál ehhez egy kéményseprői, illetve érintésvédelmi igazolás szükséges. A teljes költség, amely magában foglalja a készülék és a beszerelés árát is, mintegy nyolcszázezer forint. Persze a drágább készülék vásárlásakor a fizetendő összeg is magasabb. A társasházak esetében azonban már nem ennyire egyszerű a helyzet. Ott, ahol a gyűjtőkéményekbe még a hagyományos, zárt égésterű gázkazánok vannak bekötve, csak akkor lehet az új és korszerű berendezést felszerelni, ha a többi lakó is lecseréli az övét. Az előírások szerint egy adott kéményre ugyanis csak azonos típusú készülékeket lehet rácsatlakoztatni. Ilyenkor nem lehet mást tenni, minthogy megjavíttatjuk a készüléket, esetleg egy használttal váltjuk ki.

Kondenzációs kazán

A kondenzációs gázkazánok a legtakarékosabb gázkészülékek, ugyanis visszanyerik a füstgázban rejlő hőenergiát is. Zárt égésterük miatt nem használják a helyiség levegőjét, ezért biztonságosabbak, ráadásul környezetbarátabbak a hagyományos készülékeknél. 

Kapcsolódó cikkek