Kívül gótikus, belül barokk

| Bertha Ágnes

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több keresztény közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

A városplébánia területén, a bel­­város és a Szent Mihály-domb határán áll az egyik legkisebb, a mindennapokban ma is használt soproni templom: a kívül gótikus elemeket mutató, de belső felépítésével inkább a barokkra utaló Szentlélek-templom, melynek első hiteles említése 1406-ból származik. Valószínűleg a johannita rendiek alapították, akiknek ispotályával átellenben épült és kórháztemplomuk lehetett. A kápolna a városplébános telkén épült fel az új plébániaház mellett, a városplébános házikápolnájaként működött. Építése után hamarosan az egyik legjobban felszerelt temploma lett a városnak, 1476-ban könyvtárral is rendelkezett.

Több hányattatott évtized, -szá­­­zad alatt dúlták a törökök és a hajdúk, a vallásháborúk ko­­rában szilárd katolikus mag maradt. A 17. század­­ból származik a to­­rony tetején még ma is meglévő kovácsoltvas kereszt a kakassal. 1767-ben hozták át a Szent Mihály-templom­­ból a „faköpenyes” Mária-szobrot a főoltárra: az akkori vá­­ros­­plébános, Primes György kérésére azóta is minden nap litániát mondanak és rózsafüzért imádkoznak a templomban. 1782-ben barokk boltozatot kapott az épület és meghosszabbították a szentély felől. A század végén Dorffmaister István kifestette az egész templomot a kor ízlésének megfelelően.

A főoltárkép a Szentlélek eljövetelét örökíti meg, befejezetlennek, vázlatszerűnek tűnik az alkotás. Elképzelhető, hogy ezt nem Dorffmaister festette, ha­­nem egyik bécsi akadémiai tanára, Joseph Ignaz Milldorfer. A kép egyik vázlata a Storno-gyűjteményben, egy másik a bu­­dapesti Szépművészeti Múzeumban, egy későbbi másolata a Soproni Múzeumban található.

A nyolc pár padot kora klasszicista faragott díszek és rozetták ékesítik, Molitor György készítette 1882-ben, orgonája 1912-es, a Rieger cég műhelyéből származik.

– Az utolsó teljes felújítás 2004-­­­ben kezdődött el. A templom tetőzetének felújításakor a den­­­dro­­kronológiai vizsgálat megállapította, hogy a gerendázat középkori, 1494-ben vágták ki azokat a tiroli vörösfenyőfákat, amelyek ma is a templom tetőzetét tartják. Az ablakokat 2009-ben cseréltük ki. A templomban két mellékoltárának – a bal­­oldali Golgota (Dorffmaister képe) és a jobboldali Piéta-oltár (Milldorfer képe) képeit már restauráltattuk, de az oltárok felújítása még várat magára.

Teljes verzió