Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kitáruló épületek
A papréti zsinagóga idén is szerepel a helyszínek között Fotó: Soproni Téma-archívum

Programok a kulturális örökség napján

Kitáruló épületek

| Munkatársunktól | Panoráma

A kulturális örökség napja alkalmából szeptember 15-én és 16-án több épület is megnyitja kapuit Sopronban. Vidéken, így Fertődön és Sopronkövesden is lesznek programok.

A Fabricius-ház szombaton 10–18 óra között ingyenesen lesz látogatható. Délután egy órakor „Feltárulnak a múzeum kincsei” címmel szakmai vezetést tartanak, amely során érdekes háttérinformációkat, különleges történeteket hallhatnak a résztvevők a múzeumban őrzött leletekről, tárgyakról.

Közel hét évtized után újra őröl a Kárpáti-malom Bánfalván, s mindezt a nagyközönség is megtekintheti szombaton és vasárnap 10–18 óra között. A látogatók bepillantást nyerhetnek a XIX. századi (akkor a legmodernebbnek számító) gépészeti berendezések működésébe a Sopron, Erdei malom köz 10. szám alatti Kárpáti-malomban.

A sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostor szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között nyitja meg kapuját a közönség előtt. Mindkét nap 14 órakor vezetett háznézés kezdődik. Cím: Sopron, Kolostorhegy utca 2.

Az evangélikus templom orgonáját és harangját mutatják be vasárnap 18–19 óra között. Fontos információ, hogy a torony meredek lépcsőn érhető el.
A soproni ortodox zsinagógában vasárnap 16 órakor koncert és előadás lesz. A két, körülbelül félórás zenei blokk között dr. Tárkányi Sándor tart előadást a Soproni Izraelita Hitközség épületeiről és a közösségről.

Egyes Sopron melletti településeken is várják az érdeklődőket, a fertődi Esterházy-kastély a hétvégén 11–16 óra között lesz nyitva. Lényeges, hogy a kiállítások kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók. A csoportoknak a 99/537 640-es telefonszámon, illetve az info@eszterhaza.hu e-mail címen lehet előzetesen bejelentkezni.

Sopronkövesden az egész falu nyitva lesz az oda érkezők előtt. Látogatható lesz például az alkotóház, a Franciska-major, a tájház, a szélerőművek, s a Molnár-ház.
A kulturális örökség napja összes rendezvénye és a részletes ismertetésük a http://www.oroksegnapok.hu internetes oldalon érhető el.

Kapcsolódó cikkek