Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kézműves remek
Balogh Eszternek fontos, hogy átadja a hagyományos mesterség alapjait Fotó: Griechisch Tamás

Balogh Eszter életben tart egy szakmát

Kézműves remek

| P. Horváth László | Panoráma

Sorban harmadszor nyert Magyar Kézműves Remek díjat a soproni Balogh Eszter a kereskedelmi és iparkamara pályázatán. Idén – csakúgy, mint tavaly – egy falra akasztható üvegképpel érdemelte ki a zsűri elismerését.

– Jövőre lesz húsz éve, hogy hivatásszerűen végzem a szakmám, az üvegfestést és az ólmozott üvegablakok készítését – kezdte Balogh Eszter, akit sokan Üvegeseszterként is ismernek. – Az elmúlt két évtizedben mindig is fontos volt számomra, hogy megőrizzem a hagyományokat. Ezért is használok olyan alapanyagokat, amelyeket száz évvel ezelőtt is használtak. Persze közben folyamatosan kell fejlődni, megújulni, így igyekszem ötvözni a legújabb technikai fogásokkal a régi, jól bevált módszereket.

Balogh Eszter a kereskedelmi és iparkamara pályázatán idén is egy kabinetképpel nyerte el a kézműves remek díjat. A festett üveget az ablakba lehet akasztani, így pedig az otthon egyik dísze lehet. – A vevők szempontjából is fontosak az ilyen elismerések. Ezért viszem el a termékeimet minden évben zsűriztetni Szentendrére, a magyar alkotóművészek seregszemléjére. Az igazolások feltüntetésével a vásárlók tudják, hogy minőségi terméket vesznek – tette hozzá.

Megtudtuk, a fő profilját, az ólmozott üvegek készítését is tovább folytatja a kétgyermekes anyuka.

– Sajnos, az én szakmám is kihalófélben van – folytatta. – Szerencsére a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarától kapott helyiségekben rendszeresen tartunk foglalkozásokat gyerekeknek és felnőtteknek, de szervezünk bemutatókat is. A cél az, hogy mind többen ismerjék meg ezt a fajta munkát, s az is, hogy legyenek követőim. Mert azt tapasztalom, hogy van igény a minőségi kézműves termékekre. Közeleg a karácsony, most van elég megrendelés. Igyekszem olyan tárgyakat készíteni, amelyek az ünnep díszei lehetnek, de egyúttal a mindennapok használati tárgyai is. Minden darab más és más, nincs két egyforma pillangó vagy fali kép.

Kapcsolódó cikkek