Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Két rollerező gyereket gázoltak

| Cziráki Viktória | Panoráma

Néhány hét eltéréssel két rollerező gyerek szenvedett gázolásos balesetet. Mindketten megsérültek, egyikük életveszélyesen. Nemcsak a szabályok ismerete, de a fényvisszaverő eszközök használata is fontos.

Néhány hete Hegykő és Fertőhomok között a Fertő-parti úton, a napokban pedig Sopronban, a Kőszegi úton vált baleset áldozatává egy-egy rollerrel az úttestre hajtó gyerek. Hegykőn egy 9 éves kislány volt figyelmetlen az átkelésnél, őt a közúton gázolta el egy autós, súlyos–életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A soproni esetnél egy 11 éves kisfiú szenvedett hasonló balesetet, ő is súlyos sérülésekkel került kórházba.

– Kérjük a szülőket, hogy bármilyen közlekedési eszközzel csak abban az esetben engedjék a gyermeküket egyedül közlekedni, ha ismeri a rá vonatkozó szabályokat! – fogalmazott Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

– A jelzőtáblák jelentését, az elsőbbségadási helyzeteket, a gyalogátkelők szabályait tudatosítsuk a gyerekekben, és mielőtt felügyelet nélkül kerékpározni vagy rollerezni engedjük, várjuk meg, míg elég érettnek bizonyul a szabályok betartására. Sajnos évente több olyan esetünk is történik, melynek során szabályosan közlekedő autós gázol szabálytalan gyalogost vagy kerékpárost. A láthatósági mellény lakott területen belül nem kötelező, de sötétedés után – akár más fényvisszaverő eszközökkel együtt – ajánlott a viselése, a bicikli lámpáit is kapcsoljuk fel ilyenkor! Bukósisakot pedig mindenkor érdemes használni.

Kapcsolódó cikkek